Aktier: Græsk valg sætter stopper for rekordjagt

Efter fem rekorder i træk til C20 Cap sidste uge er der lagt op til mere pessimistiske investorer i mandagens handel.

Læs mere
Fold sammen

De europæiske aktiemarkeder indikeres at åbne med fald på omkring 1 pct. efter Syrizas sejr i det græske parlamentsvalg, hvilket skaber tvivl om landets fremtid i eller uden for eurozonen og de stramme spareprogrammer.

- Valget tager hovedoverskrifterne i dag og ser ud til at give fald. Det var ventet, af Syriza ville vinde, men at de fik så stor en valgsejr, var måske alligevel lidt overraskende, så det kan give dønninger i Bruxelles, siger afdelingschef Ole Kjær Jensen fra Sydbank til Ritzau Finans.

Weekenden har også budt på yderligere uro i konflikten mellem Rusland og Ukraine, hvilket også skræmmer investorerne.

- Så meget tyder på, at der kommer lidt tømmermænd på markedet, især efter de pæne stigninger, vi har haft i sidste uge, siger Ole Kjær Jensen.

C20 Cap nåede fredag et niveau på 852,3 efter en uge med fem stigninger i træk, hvor det danske eliteindeks i alt steg 4,5 pct. og i øvrigt nåede sit højeste niveau nogensinde hver dag.

Novozymes førte an i stigningen efter et særdeles velmodtaget årsregnskab, mens der derudover var stigninger til cykliske aktier som Vestas, FLSmidth, A.P. Møller-Mærsk og bankerne. Samme aktier kan til gengæld stå for skud, når den græske usikkerhed mandag får investorerne til at skrue lidt ned for risikovilligheden.

Desuden kan der være ekstra fokus på de regnskabsaktuelle C20-aktier, hvilket gælder Nordea og Tryg onsdag, Coloplast torsdag og Novo Nordisk fredag.

Bang & Olufsen har ifølge Berlingske Business startet et konkret arbejde hen imod at sælge virksomheden. Ifølge avisens kilder er investeringsbanken Carnegie hyret til at finde en køber blandt verdens store elektronikkoncerner eller kapitalfonde. B&O-aktien var sidste uge populær på børsen op til og efter halvårsregnskabet tirsdag. I løbet af ugens fem dage steg aktien 17,7 pct. til 36,50 kr.

Novo Nordisk nyder godt af hævede kursmål fra både Nordea og Swedbank op til årsregnskabet fra medicinalgiganten på fredag. Nordea øger med 12 kr. til 372 kr. og fastholder køb, mens de lidt mere skeptiske analytikere i Swedbank sætter sit kursmål 20 kr. højere i 305 kr. med anbefalingen "neutral". Fredag kostede Novo-aktien 293 kr.

I kursmålskategorien har også Novozymes og TDC modtaget højere prissætninger. JPMorgan ser Novozymes-aktien ramme 275 kr., hvilket trods et løft på 20 kr. dog er et stykke under fredagens kurs på 300,80 kr. For TDC øger Jefferies sit kursmål med en enkelt krone til 51 kr., hvor teleaktien fredag lå i kurs 49,57.

Dagens eneste danske regnskab kommer fra nordjyske RTX. Selskabet, der er aktive inden for trådløs kommunikation, aflægger tal for første kvartal af 2014/15, et år der ventes at byde på øget omsætning og driftsindtjening. RTX-aktien sluttede sidste uge i 65,50 kr.