Aktier: Græsk usikkerhed vil male C20 Cap rødt

Der er udsigt til faldende aktiekurser på aktiemarkederne fra ugens start.

Læs mere
Fold sammen

Der er udsigt til faldende aktiekurser på aktiemarkederne fra ugens start, efter at situationen omkring Grækenlands fremtid i eurosamarbejdet er blevet endnu mere uvis i løbet af weekenden, hvor der er blevet indført kapitalkontrol og udskrevet folkeafstemning i det gældsplagede land.

Og hvis der er noget, som aktieinvestorer ikke kan lide, så er det usikkerhed, og den er i hvert fald ikke blevet ikke blevet mindre i weekenden.

I mandagens handel i Asien er der fald i niveauet 2-3 pct. på de fleste børser, men faldene ventes at være endnu større i Europa, hvor futures for det tyske DAX-indeks ved 8-tiden ligger til et fald på 5,1 pct.

Usikkerheden skyldes, at grækernes premierminister, Alexis Tsipras, højst overraskende har udskrevet en folkeafstemning, der skal afholdes søndag den 5. juli.

Her skal det græske stemme ja eller nej til, hvorvidt Grækenland skal acceptere de internationale långiveres reformforslag, som skal få den græske økonomi tilbage på ret køl. Den melding satte alle igangværende forhandlinger om en aftale på pause, og fra flere sider er Tsipras' beslutning blevet mødt med hovedrysten.

Grækenland står samtidig i en meget vanskelig situation, da landet tirsdag skal betale et afdrag på omkring 1,5 mia. euro til Den Internationale Valutafond (IMF). Tirsdag er samtidig dagen, hvor landets nuværende økonomiske hjælpeprogram slutter.

Den usikre situation omkring Grækenlands fremtid i eurosamarbejdet har samtidig betydet, at grækerne hen over weekenden har stået i kø ved bankernes hæveautomater, hvor der er blevet hævet eurosedler i stor stil.

Det skyldes, at et eventuelt græsk exit fra eurozonen- som er døbt grexit - vil betyde en ny valuta, formentlig drakme, som formentlig vil blive svækket i værdi i forhold til euro.

Køerne ved de græske banker har fået Grækenland til at indføre såkaldt kapitalkontrol for at sikre, at bankerne ikke bliver tømt for penge.

Dermed vil de græske banker være lukket hele den kommende uge, men det vil dog være muligt at hæve maksimalt 60 euro - omkring 450 kr. - om dagen i hæveautomaterne.

Hvis man går lidt væk fra de store linjer og zoomer ind på de danske selskaber, har der søndag været en positiv nyhed fra vindmølleproducenten Vestas, der har landet en ordre på 185 megawatt (MW) i Chile.

Der er tale om en kontrakt på levering af 56 styk V117-3.3 MW-møller til projektet San Juan i den chilenske Atacamaørken. Aftalen indeholder også levering, installation og en femårig serviceaftale på de 56 vindmøller. Med den nye ordre er Vestas' ordreindgang i år på 3608 MW.

Derudover bliver der så småt taget hul på regnskabssæsonen blandt C20'erne i denne uge, når ingredienskoncernen Chr. Hansen onsdag kommer med regnskab for tredje kvartal af selskabets forskudte regnskabsår. Det kan formentlig give lidt fokus på aktien for investorer, der vil positionere sig op til kvartalstallene.

Uden for C20 kan der komme fokus på entreprenørkoncern Per Aarsleff, der har haft kronede dage på det danske aktiemarked i 2015.

Nordea har indledt dækning af aktien med en købsanbefaling og et kursmål på 2500 kr. Aktien lukkede fredag i 2150 kr.