Aktier: Græsk usikkerhed tynger investorerne

Fortsat usikkerhed om Grækenlands fremtid i eurosamarbejdet får investorerne til at holde sig på måtten i torsdagens handel, og det har iklædt det danske aktiemarked i rødt omkring middag, hvor alle 20 aktier i C20 Cap-indekset ligger med fald.

Ved 11.30-tiden falder det danske eliteindeks helt præcist 1,7 pct. til 956,50 og følger dermed tendensen fra onsdag - dog i lidt større grad.

Torsdag mødes eurogruppen for at diskutere situationen omkring Grækenland. Der er ikke de store forventninger om en endelig aftale, så man vil formentlig se investorerne holde igen den kommende tid, indtil parterne enten når til enighed eller går fra hinanden, vurderer Henrik Henriksen, chefstrateg i PFA.

- Mange investorer er afventende og vil ikke øge deres risiko, før vi ser en afklaring på det med Grækenland. Og da der samtidig er folk som hele tiden skal sælge, så er der simpelthen mangel på købere, siger Henrik Henriksen til Ritzau Finans.

Derudover peger han på udmeldingerne fra mødet i den amerikanske centralbank, Federal Reserve, onsdag aften. Banken har ikke tænkt sig at hæve renten lige med det samme, men når man ser lidt frem, indikerer centralbanken, at renteforhøjelserne vil komme spredt næste år.

- På bundlinjen var det gode meldinger for aktier, og vi så også, at amerikanske aktier blev styrket efter kommentarerne fra Fed. Samtidig så vi, at meldingerne svækker dollar og styrker euro, og når vi ser det, så har det med at lægge en dæmper på aktierne i Europa, siger Henrik Henriksen.

Blandt C20-selskaberne er der ikke de store nyheder. Blandt de mindst faldende aktier finder man GN Store Nord, der dykker 0,6 pct. til 142,80 kr., mens Coloplast, der de seneste par dage har haft det hårdt som følge af en nedjustering tirsdag, slikker sårene med et fald på 0,9 pct. til 425,10 kr.

Medicoselskabet har senest fået sænket kursmålet hos SEB til 510 kr. fra 590 kr., og dermed følge den svenske bank i hælene på en lang række finanshuse, der også har skåret en luns af kursmålene.

Helt i bunden af C20 Cap ligger Genmab og ISS med fald på henholdsvis 2,8 pct. og 2,5 pct. til 565 kr. og 218,60 kr.

Ellers skal man ud i krogene på fondsbørsen for at finde nyhederne. Fra morgenstunden har luftfartsselskabet SAS aflagt regnskab for andet kvartal, der var markant bedre end samme periode året før.

SAS formåede at vende sidste års minus til et plus, der i svenske kr. landede på 279 mio. kr. mod et minus på 800 mio. svenske kr. i samme periode året før.

Luftfartsselskabet er dog hjulpet af en engangsindtægt fra et salg af landingstilladelser på 698 mio. svenske kr.

Uanset hvad er SAS nu sikker på, at 2014/15 vil ende med et overskud, når man ser bort fra engangsindtægter såsom landingstilladelserne.

Det er en noget mere positiv formulering end tidligere, hvor SAS-ledelsen med Rickard Gustafson blot regnede med et positivt resultat før skat.

- Som konsekvens af en stærkere yield, var forbedringen af indtjeningen bedre end ventet, og det har ført til, at SAS nu venter, at resultatet før skat og engangsposter vil blive klart positivt i 2014/15, hedder det i regnskabet for andet kvartal.

Investorerne virker til at være tilfredse med regnskabet, da SAS-aktien bliver løftet med 5 pct. til 12,60 kr.

Blandt de øvrige selskaber uden for C20 Cap har stenuldsproducenten Rockwool fået et klap på skulderen af Danske Bank, der har hævet anbefalingen af aktien til "køb" fra "hold" og samtidig løftet kursmålet til 1150 kr. fra 1000 kr. Rockwool-aktien stiger 2 pct. til 1009 kr.

/ritzau/FINANS

 

Aske Muff +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk