Aktier: Græsk spøgelse holder investorerne på måtten

Investorerne har ikke den store appetit på aktier i fredagens handel, efter at der ved torsdagens møder i Bruxelles ikke kom nogen afklaring på den græske gæld og landets fremtid i eurosamarbejdet.

Læs mere
Fold sammen

Den manglende købsinteresse giver fald i de fleste aktieindeks i Europa. Det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks, der består af omkring 600 selskaber fordelt på 18 lande i Europa, falder fredag eftermiddag 0,6 pct. til 394,09. Set over hele ugen er indekset dog steget 2,2 pct.

- Hvis du er en kortsigtet spiller, så vil Grækenland have en stor betydning, og dit afkast vil være svagt. Men hvis du har en investeringshorisont, der mindst løber resten af året, så vil Grækenland - uanset om udfaldet bliver en ny støttepakke eller ej - ikke have den store indflydelse på europæiske aktier, siger Mads Koefoed, markedsstrateg hos Saxo Bank, til Bloomberg News.

Selvom der ikke kom nogen afklaring torsdag i Bruxelles, er der stadig muligheder. Finansministrene i eurozonen mødes således klokken 17 lørdag for at nå frem til en aftale. Og sandet er så småt ved at løbe ud af timeglasset, for tirsdag skal grækerne afdrage 1,5 mia. euro til Den Internationale Valutafond, IMF.

Skuer man lidt væk fra de store temaer og zoomer ind på de europæiske selskaber, er der fokus på minesektoren, der generelt set har en drøj dag. Giganter som Rio Tinto og BHP Billiton falder 1,6 pct. og 2,1 pct., uden at der er nogen bagvedliggende årsager til at forklare faldene.

I det franske har biotekselskabet Adocia derimod en god dag på børsen i Paris efter offentliggørelsen af positive fase 1-resultater med et ultrahurtigtvirkende insulin.

Insulinet, der udvikles i samarbejde med det amerikanske medicinalselskab Eli Lilly, kan blive en konkurrent til Novo Nordisks kommende ultrahurtigtvirkende insulin, Fiasp.

Det amerikanske finanshus Bryan Garnier kalder ifølge Bloomberg News fase 1-resultaterne for fremragende og vurderer, at de kan differentiere Eli Lilly og Adocias ultrahurtigtvirkende insulin i konkurrencen med Novo Nordisks Fiasp.

Adocia-aktien stiger hele 12,9 pct. til 71,15 euro.

/ritzau/FINANS

 

Aske Muff +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk