Aktier: Græsk jubel sendte C20 i rekord

Der var stigninger til hele C20 Cap-indekset, som endte i rekord, da aktiemarkedet mandag fejrede den foreløbige løsning på Grækenlands gældskrise.

Foto: JERRY LAMPEN. Efter maratonforhandlinger kom Grækenland og landets kreditorer frem til en ny hjælpepakke i løbet af mandag morgen ved EU-topmødet i Bruxelles.
Læs mere
Fold sammen

Efter maratonforhandlinger kom Grækenland og landets kreditorer frem til en ny hjælpepakke i løbet af mandag morgen ved EU-topmødet i Bruxelles.

Godt nok mangler en række vigtige skridt, Grækenlands parlament skal tage for at leve op til de nye låneaftaler, men begge parter udtrykte optimisme om aftalen, og aktiemarkederne i Europa valgte at tage dem på ordet.

C20 Cap-indekset endte 1,8 pct. højere i 1031,10 og satte dermed årets 29. lukkerekord.

Men ud over den græske eufori var der også nyheder om enkeltaktier, der gav god grund til stigninger.

Blandt andet kunne Novo Nordisks aktionærer fejre de positive fase 3-resultater med GLP-1-analogen Semaglutid, til brug én gang ugentligt, som selskabet afslørede fredag aften.

- Det er rigtig gode data, der bekræfter, at Semaglutid har best in class-potentiale, siger Mads Krogsgaard Thomsen, forskningsdirektør hos Novo Nordisk, til Ritzau Finans.

- Resultaterne bekræfter, at Semaglutid har potentiale til at hjælpe mennesker med type 2-diabetes med både at opnå en god blodsukkerregulering og et betydeligt vægttab med én ugentlig injektion, siger Mads Krogsgaard Thomsen endvidere.

Resultaterne får også ros med på vejen fra Alm. Brand.

- Det er de første data, vi får på den her ugentlige GLP-1, og de ser ganske stærke ud. Det ser ud til at være på niveau med Victoza, som er Novos daglige GLP-1-analog. Det er ikke helt overraskende. I forbindelse med de orale data, vi fik i foråret, fik vi en indikation af, at man havde et stærkt ugentligt GLP-1-produkt. Og det må man sige, at de første data bekræfter, siger Michael Friis Jørgensen, analytiker hos Alm. Brand Markets, til Ritzau Finans.

Novo-aktien steg 2,5 pct. til 394 kr. og var dermed sølle ti øre fra sin hidtidige rekord.

Topscoreren i C20 var dog Genmab, der uden selskabsspecifikke nyheder steg 3,2 pct. til rekordniveauet 629 kr. Det gode aktiehumør udløste også kursrekorder i Chr. Hansen, Novozymes og Pandora efter stigninger på omkring 0,7 til 1,5 pct.

FLSmidth havde desuden en god dag, efter at selskabet i weekenden fik en ordre på 57 mio. euro, 425 mio. kr., til Pakistan. Her skal selskabet levere udstyret til en ny cementfabrik tæt på Karachi. Ingeniøraktien steg 2,7 pct. til 317,30 kr.

For forsikringsselskabet Tryg var det dagen derpå efter fredagens regnskab for andet kvartal, der kastede en kursstigning på 1,1 pct. af sig. Mandag fragik der et ekstraordinært udbytte på 2,50 kr. fra Tryg-aktien, som dog alligevel steg 0,7 pct. - eller 1 kr. per aktie - til kurs 142,60.

Medicinalnyheder løftede også to selskaber uden for C20. Lundbeck og dets japanske partner Otsuka har fået godkendt midlet Rexulti (Brexpiprazol) af de amerikanske sundhedsmyndigheder (FDA) som kombinationsbehandling af voksne med svær depression og som behandling til voksne med skizofreni.

- Rexulti blev opdaget af Otsuka og udviklet i samarbejde med Lundbeck. Det vil blive markedsført i et fælles samarbejde mellem de to virksomheder og ventes at være til rådighed for patienter i USA primo august 2015, oplyser Lundbeck.

Lundbeck steg hele 7,9 pct. til 155,80 kr. oven på den nyhed.

Den helt store kursraket mandag var dog Veloxis Pharmaceuticals, der ligeledes havde vigtige nyheder til investorerne. Selskabets middel Envarsus XR til forebyggelse af organafstødning i nyretransplanterede patienter fik nemlig også det grønne lys fra FDA.

Veloxis venter, at Envarsus XR - der er til dosering én gang dagligt - vil være tilgængeligt for amerikanske læger og patienter i fjerde kvartal i år.

- Det er et stolt øjeblik for alle i Veloxis, udtaler William Polvino, administrerende direktør i Veloxis, og aktiemarkedet jublede med. Veloxis-aktien endte dagen 39,5 pct. højere i 1,20 kr.

Derudover var der nye stigninger til Mols-Linien, som er under belejring af kapitalfonden Polaris. Fonden har budt 34 kr. per aktie for rederiet og sikret sig tilslutning til at købe mere end 76 pct. af aktierne. Når det tal over 90 pct., kan fonden tvangsindløse de resterende småaktionærer til samme kurs. Ikke desto mindre kostede en aktie i Mols-Linien 39 kr. efter mandagens handel, en stigning på 9,2 pct. i forhold til fredag.