Aktier: Græsk aftale vil sende Europa i højden

Hvis der kommer en græsk aftale, vil de europæiske aktier komme i højt humør.

Det vurderer Frank Øland, chefstrateg i Danske Bank, der dog alligevel finder, at det måske er lidt overset, at der er positive overraskelser i Europa for øjeblikket. Fokus er altovervejende rettet mod den uartige dreng i EU-klassen - Grækenland.

»Data fra euroområdet har på det seneste overrasket positivt, mens amerikanske data er begyndt at skuffe i forhold til konsensusforventningerne. Det er sjældent, at surprise-indeksene for USA og euroområdet i den grad kører i hver deres retning,« anfører strategen.

Et surprise-indeks, der viser om nøgletallene overrasker positivt eller negativt i forhold til konsensusforventningerne, viser tydeligt det markante skifte i løbet af de seneste par måneder.

Frank Øland venter, at der vil komme flere positive overraskelser fra euroområdet drevet af lave renter, lav oliepris, forbedret konkurrenceevne grundet svækket euro samt naturligvis kvantitative lempelser fra Den Europæiske Centralbank, ECB. Det vil kunne løfte europæiske aktier yderligere.

Hvis der så oveni det kommer en aftale på plads for Grækenland, så mister de amerikanske investorer måske den sidste undskyldning for at være undervægtet i Europa.

»Det kan give yderligere flow ind i det europæiske aktiemarked og presse aktiekurserne yderligere opad. Det vil også kunne medvirke til at dæmpe dollarstyrkelsen. Spekulative positioner i dollar ser faktisk ud til at have toppet. Det kan indikere, at der ikke er så meget mere dollarstyrkelse at komme efter i denne omgang,« vurderer strategen.

Han ser også mørkere på USA end tidligere.

»Når de amerikanske data nu er begyndt at skuffe, så skyldes det ikke, at det går dårligt i USA, men snarere at forventningerne er kommet højt op. Når data ikke længere kan overraske positivt, så kan det dog være svært for aktiemarkedet at fortsætte opad,« konstaterer Frank Øland.