Aktier: Godt nyt skuffer markedet i Europa

Det går godt i Europa, og derfor går det ringe. Det er den korte og kryptiske status for de europæiske aktiemarkeder tirsdag middag, hvor det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks falder 0,8 pct. til 361,36.

Læs mere
Fold sammen

Vendingen i markedet blev initieret af den månedlige rapport fra Den Europæiske Centralbank, ECB, der afslører mere lempelige lånevilkår for de europæiske selskaber, fordi de nuværende pengepolitiske lempelser, som ECB har gennemført, virker efter hensigten.

Men det punkterer forventningerne om, at centralbanken på sit møde på torsdag vil lancere yderligere lempelser, og derfor er finansmarkederne tirsdag middag præget af skuffelse.

- Rapporten understøtter dermed de seneste kommentarer fra ECB-medlemmer om, at det nuværende opkøbsprogram virker, og det derfor ikke er tidspunktet nu for at øge programmet yderligere, lyder det fra Danske Banks chefstrateg, Frank Øland.

- Der nok en del, der har sat næsen op efter - og investeret deres penge efter - at ECB allerede meddeler en forøgelse af sit opkøbsprogram nu på torsdag. Det betyder, at gode tal, der sår tvivl om dette, kan medføre kursfald i aktier og en styrkelse af euroen. Præcis som vi ser reaktionen i dag på ECB's bankrapport, påpeger han.

Skuffelsen giver sig udtryk i indeksfald på de store europæiske markeder på 0,5 pct. for FTSE 100-indekset i London, på 0,7 pct. for DAX-indekset i Frankfurt og på 1,1 pct. for det franske CAC 40-indeks.

På sektorbasis ligger energi- og råvareselskaberne i bunden i det europæiske marked med fald på henholdsvis 1,7 pct. og 1,2 pct. for de to underindeks.

Selskabsspecifikt går det især ud over olieselskabet Tullow Oil, der falder 6,8 pct. i takt med faldende oliepriser, som også offshore-service-selskabet Seadrill lider med tab på 3,7 pct.

Mineselskabet Glencore og stålproducenten Arcelotmittal taber henholdsvis 1,6 pct. og 2,7 pct.

Dagens topplaceringer i Stoxx-indekset motiveres af regnskabsnyt. Øverst ligger Intercontinal Hotels med en stigning på 4,9 pct. efter rapportering af stigende omsætning.

Schweiziske Actelion stiger 3,2 pct., efter at medicinalselskabet har opjusteret sine forventninger, og den svenske låsegigant Assa Abloy akties stiger 4,1 pct. på baggrund af en indtjening, der viste sig højere end ventet af analytikerne.

/ritzau/FINANS

 

Henning Nielsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk