Aktier: Godt nyt fra USA sender Vestas frem i positivt C20

Vestas ser ud til at have undgået et politisk bump i USA, og det er torsdag middag stærkt medvirkende til at sende aktien til tops i C20 Cap-indekset, som løfter sig 0,5 pct. til 1132,49.

Vestas ser ud til at have undgået et politisk bump i USA, og det er torsdag middag stærkt medvirkende til at sende aktien til tops i C20 Cap-indekset, som løfter sig 0,5 pct. til 1132,49. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris

Dermed klarer de danske eliteaktier sig noget bedre end kollegerne i udlandet, hvor de ledende indeks på børserne i Frankfurt, London og Paris falder tilbage med godt 0,2 pct. Også det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks falder 0,2 pct.

Herhjemme hænger stigningen til Vestas sammen med, at den amerikanske skatterabatordning til vindenergi, PTC, sandsynligvis ikke bliver beskåret, som det ellers har været lagt op til i de nuværende skatteforhandlinger.

Også den såkaldte Beat-skat, som har været kritiseret for at fjerne incitamentet til at investere i vindenergi, bliver der arbejdet med at finde en løsning på. Det skriver Bloomberg News, der har sin viden fra en republikansk kilde tæt på forhandlingerne.

Hos Vestas udgør det amerikanske marked cirka 35 pct. af selskabets aktiviteter, og Vestas-aktien har den seneste tid været presset - blandt andet på grund af usikkerheden omkring de amerikanske skatteplaner.

Men torsdag middag henter vindmølleaktien noget af det tabte ved at stige 7 pct. til 424,30 kr.

»Worst case var selvfølgelig, at både en PTC-beskæring og Beat-skatten var en del af den endelige pakke, og det ser det nu ud til, at det ikke er. Det er selvfølgelig positivt for Vestas,« siger Janne Vincent Kjær, der er aktieanalytiker i Jyske Bank.

ET PAR BANKNYHEDER

I det resterende eliteindeks tiltrækker Danske Bank interesse, da bankens pensionsselskab, Danica, overtager SEB Pensions danske aktiviteter. Danica betaler 5 mia. kr. for overtagelsen - mens SEB derudover snupper ekstra 1,5 mia. kr. i ekstraordinært udbytte, inden overtagelsen går igennem. Danske Bank-aktien stiger 0,6 pct. til 243,70 kr.

Også Nordea er i fokus, da banken i forbindelse med sin flytning fra Sverige til Finland nu spår besparelser på 1,1 til 1,3 mia. euro opgjort til nutidsværdi, hvor der tidligere var ventet besparelser på 1,0 til 1,1 mia. euro. Nordea-aktien ligger uændret i 75,30 kr.

Mere fremdrift er der i Ørsted-aktien, som stiger 2 pct. til 351,50 kr. Det sker, efter at energiselskabet har fået hævet anbefalingen af canadiske RBC Capital til outperform fra sector perform, mens kursmålet skrues op til 450 kr. fra 350 kr.

Pandora nyder også investorernes gunst torsdag middag, hvor aktien stiger 2 pct. til 634 kr. Smykkeselskabet har fået indledt dækning af DNB med anbefalingen »køb« og et kursmål på 900 kr.

»Pandoras transformation fra en virksomhed med et produkt til et globalt smykkebrand har store risici, men værdisætningen er attraktiv,« skriver DNB i en analyse ifølge Bloomberg News.

Med i bunden af eliteindekset ligger Genmab, som de seneste dage er faldet oven på kræftkonferencen ASH i USA, hvor der er blevet spekuleret i udsigterne for kræftmidlet Darzalex. Torsdag middag falder biotekaktien 1,5 pct. til 1036 kr.

Udenfor C20 stiger Nilfisk 3 pct. til 328,30 kr., efter at både Jyske Bank og Nordea har løftet deres kursmål for aktien oven på meldinger fra storaktionæren Primestone, som ønsker rengøringsproducenten fusioneret med amerikanske Tennant. I forvejen steg Nilfisk 7,1 pct. onsdag.

/ritzau/FINANS