Aktier: Godt nyt fra Nordsøen til Mærsk

A.P. Møller-Mærsk kan løbe med opmærksomheden mandag morgen, efter at partnerne på det store norske oliefelt, Johan Sverdrup, har løftet prognosen for, hvor lukrativt feltet bliver, når det kommer i produktion om nogle år.

C20 Cap-indekset lukkede fredag 0,2 pct. højere end torsdag i 1035,41 og satte dermed punktum for en uge med en samlet gevinst på 1,2 pct. i det danske eliteindeks. Fold sammen
Læs mere
Foto: © Edgar Su / Reuters

For aktiemarkedet under et kan der være optræk til en lettere negativ åbning efter fald i de amerikanske aktier fredag aften. Det er tiltagende forventninger til en snarlig amerikansk renteforhøjelse, der ventes at påvirke markedet, efter at chefen for Federal Reserve, Janet Yellen, fredag sagde, at den amerikanske økonomi nærmer sig bankens mål for beskæftigelse og inflation. En styrkelse af dollar er dog en formildende omstændighed for de dollarfølsomme eksportorienterede virksomheder.

I USA var medicinalsektoren i øvrigt en af de få sektorer, der fredag gik fri af faldene, hvilket også kan få den sektor til at skille sig positivt ud i Europa.

FALD I SIGTE

C20 Cap-indekset lukkede fredag 0,2 pct. højere end torsdag i 1035,41 og satte dermed punktum for en uge med en samlet gevinst på 1,2 pct. i det danske eliteindeks.

»Åbningen bliver alt andet lige lidt lavere, men det bliver nok også noget afventende i og med, at London holder lukket i dag. I det hele taget kan hele ugen blive præget af lidt afventende stemning, efter at Fischer (den amerikanske centralbanks vicechef, red) signalerede, at arbejdsmarkedsrapporten på fredag kan blive afgørende for, om renten hæves til september,« siger afdelingsdirektør i Sydbank Ole Kjær Jensen til Ritzau Finans.

STATOIL LØFTER PROGNOSE

Herhjemme kan Mærsk dog glæde sig over godt nyt fra partneren Statoil, der er udset som operatør på det store oliefelt Johan Sverdrup.

Feltet, som Maersk Oil ejer 8,44 pct. af, er i færd med at blive udviklet i den norske del af Nordsøen, og den seneste prognose for investeringsbehov, oliereserver og produktion, tegner mere lukrativ end tidligere antaget.

»Det er godt at se, at man har et felt ude i Nordsøen med så lave break-even-priser. Det giver en indikation af, at der findes offshore oliefelter, der kan være meget attraktive ved lave oliepriser. Det her felt er også i særdeleshed attraktivt, fordi det er så kæmpe stort,« siger senioranalytiker i Sydbank Morten Imsgard til Ritzau Finans.

Norske Statoil opjusterer således værdien af oliefeltet Johan Sverdrup. Det sker på baggrund af enighed om at udvide produktionskapaciteten med en ekstra produktionsplatform.

Den ventede fulde produktionskapacitet for Johan Sverdrup bliver sat op til 660.000 tønder om dagen. Tidligere var det anslået, at der ville blive produceret mellem 550.000 til 650.000 tønder olie om dagen, når Johan Sverdrup var i fuld produktion.

Lundin Petrolium, der ejer godt en femtedel af feltet har tidligere fortalt, at prisen på at producere olie fra feltet ville ligge på "omkring" 30 dollar per tønde. Statoil siger nu, at prisen bliver "under" 30 dollar per tønde for fuldfeltet.

For første fase ligger breakeven under 25 dollar, fortæller Statoil i en pressemeddelelse.

MEDICINALAKTIER GIK FREM I USA

Der kan også komme positivt spot på de danske medicinalaktier, efter at den sektor fredag i USA styrede uden om faldene og som en af få sektorer lukkede i plus. Sektoren har ellers haft det svært kursmæssigt nogle dage, efter at den demokratiske præsidentkandidat, Hillary Clinton, igen har sat fokus på - efter hendes vurdering - for høje medicinalpriser.

Fredag faldt Novo Nordisk 0,3 pct. til 310,80 kr. Lundbeck endte 0,7 pct. lavere i 274,90 kr., og Genmab bakkede 0,8 pct. til 1094 kr.

Zealand Pharma, der steg 0,4 pct. fredag til 112, har fået løftet sin anbefaling til ?akkumuler? fra ?reducer? af Handelsbanken, der ved samme lejlighed har hævet kursmålet til 130 kr. fra 118 kr. Det viser data fra Bloomberg News.

FÅ REGNSKABER

Fra regnskabsfronten kommer der nyt fra selskaber som Aarsleff og Parken, der dog har taget brodden af spændingen med en opjustering af forventningerne efter sidste uges kvalifikation for FCK til Champions League. Parken venter nu en omsætning på cirka 1400 til 1450 mio. kr. og et resultat før skat på 225 til 250 mio. kr. for 2016.

Parken faldt fredag 3,1 pct. til 78 kr. Aarsleff, der senest nedjusterede forventningerne i forbindelse med andet kvartal af sit forskudte regnskabsår 2015/16, steg 1,2 pct. til 163,50 kr.