Aktier: Gode miner til let europæisk modvind

En let modvind blæser ind over det europæiske aktiemarked mandag, hvor mineselskaberne og råvarerelaterede selskaber eller klarer sig pænt.

Læs mere
Fold sammen

Det fælleseuropæiske aktieindeks, det brede Stoxx 600 falder 0,2 pct. Indekset steg i sidste uge 2 pct., og siden årsskiftet er indekset steget 17 pct., som ifølge Bloomberg News er den største indeksstigning siden 2009.

Blandt de store nationale indeks er Ftse 100-indekset i London faldet 0,3 pct., DAX-indekset i Frankfurt er reduceret 0,2 pct., mens CAC 40 i Paris har mistet 0,1 pct.

Pengeudlåneren, britiske International Personal Finance, der giver lever af små privatudlån i især Central- og Østeuropa og i Mexico er topscoreren i mandagens europæiske aktiemarked. Aktien stiger 7,6 pct. efter et kursfald på hele 16 pct. fredag. I mellemtiden har det britiske finanshus Numis Securities ifølge Bloomberg News hævet sin anbefaling af aktien til "køb".

Med også norske Aker Solutions, der leverer serviceydelser til den globale olie- og gasindustri, er godt med i feltet med en stigning på 2,2 pct. Og kollegaen og landsmanden Petroleum Geo-service markere sig med en stigningen på små 3 pct. pct.

På sektorniveau konkurrerer olie- og gas-selskaberne mod råvareselskaberne om placeringen som mandagens bedst præsterende indeks med stigninger på 0,6-0,7 pct. Det giver også positive dønninger til danske FLSmidth, der med en kursstigning på 2 pct. placerer sig på det fælleseuropæiske indeks' 10. plads. Og den finske konkurrent Outotec ligger på 2. pladsen med en stigning på 3 pct. Den finske leverandør til mineindustrien kan tilføje en ordre fra Ruslands største mineselskab, OAO GMK Norilsk Nickel til dagens succesliste.

Tilsvarende stiger kursen 2,8 pct. for aktien i det britiske mineselskab Vedanta Resources, der kan noterer, at datterselskabet Sterlite Industries har fået tilladelse til at genstarte jernminer i Karnataka i Indien.

Mindre heldigt udvikler dagen sig for Banco Comercial Portugues, der må notere et kursfald på 6,5 pct. Det sker uden selskabsspecifikke nyheder men efter en periode med kontinuerlige kursstigninger for aktien der i midten af december kunne købes for 0,145 euro.

/ritzau/FINANS

Henning Nielsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk