Aktier: God form over hele kontinentet

De europæiske aktier stiger torsdag og er tæt på niveauet for brexit-afstemningen i Storbritannien 23. juni sendte aktierne ned.

Det brede europæiske indeks, Stoxx 600, ligger tirsdag middag 1 pct. højere i indeks 336 og er "kun" omkring 10 indekspoint fra pre-brexit-niveauet. Små 500 aktier stiger.

- Brexit-afstemningen var noget, der påvirkede markedet mere på kort sigt. Hvis man ser på de fundamentale facts, har nøgletallene været gode, hvilket hjælper, siger porteføljeforvalter Pierre Mouton hos Notz, Stucki & Cie i Geneve til Bloomberg News.

Han tilføjer at markedet ved, at centralbankerne ikke vil hæve renterne og der er også høj grad af enighed om at støtte markederne i tilfælde af panik.

Den tyske bilproducent Daimler, der blandt andet producerer Mercedes, stiger små 5 pct. til 57,76 euro på børsen i Frankfurt efter at have leveret foreløbige tal for andet kvartal.

Daimler kørte i andet kvartal et driftsresultat (EBIT) før de tunge særlige poster på 3,97 mia. euro hjem mod 3,76 mia. euro på den post i samme kvartal et år tidligere. Det var samtidig noget bedre end ventet blandt analytikerne og hos Daimler selv, rapporterer Bloomberg News.

Efter resultaterne for andet kvartal fastholder Daimler i øvrigt sine forventninger til den underliggende indtjening og det justerede driftsresultat, der fortsat ventes at stige en smule. Og selskabet føler sig ganske godt på vej til at indfri målet, fremgår det.

I toppen af indekset ligger Italiens største bank målt på udlån, Unicredit, der stiger 9 pct. til 2,018 euro på børsen i Milano. Det sker efter at selskabet har offentliggjort planer for at booste ktapitalen. Unicredit har solgt sin 10 pct.'s ejerandel i FinecoBank for brutto 328 mio. euro.

Modvinden til italienske banker har været kraftig og der har været reel frygt for et kollaps. Derfor forhandler Italiens premierminister, Matteo Renzi, lige nu med EU om en bankpakke, der kan redde de finansielle institutioner i landet.

Flere italienske banker foruden Unicredit ligger dog godt til i tirsdagens marked i forventning om en afklaring.

TØRRE TÆSK TIL DNB

Norges største bank, DNB , døjer med stigende nedskrivninger på udlån, især fra oliesektoren, og det betyder lavere overskud i andet kvartal. Indtægterne for den norske storbank steg ellers til 12,8 mia. norske kr. i andet kvartal fra 12,2 mia. norske kr. i samme kvartal af 2015, og drifts- og omkostningsudgifterne blev reduceret en anelse, så det driftsmæssige resultat var i bedring. Men nedskrivningerne på udlån steg til 2,3 mia. norske kr. fra 0,7 mia. norske kr. for et år siden.

- Der var en stigning i både individuelle nedskrivninger og kollektive nedskrivninger, hvilket afspejler værre økonomiske betingelser i olierelaterede industrier, skriver DNB i sit regnskab.

Det betød, at resultatet før skat faldt til 5,3 mia. norske kr. fra 6,2 mia. norske kr. i andet kvartal af 2015. Til sammenligning var der blandt analytikerne forudset en stigning på 6,6 mia. norske kr. ifølge et estimat indsamlet af SME Direkt for nyhedsbureauet TDN Finans.

Aktierne i den norske storbank er den mest faldende med et fald på godt 7 pct. til 94,50 norske kr.

/ritzau/FINANS