Aktier: God dag på børserne - specielt for olieselskaber

Under 20 pct. af aktierne i det brede europæiske aktieindeks Stoxx 600 falder tirsdag eftermiddag. En tyrkertro på, at en amerikansk renteforhøjelse er udskudt nogle måneder, er vand på aktieinvestorernes mølle.

Rundtosset aktiemarked ender mandag i største stigning Det danske aktieindeks C20 Cap lukkede mandag med en stigning på 5, 1 i kurs 952. Det er den største stigning på en enkelt dag, siden indekset åbnede i 2013.Sr RB 15.02.2016 kl.17.05 Arkivfoto: ARKIVFOTO af aktiehandel i Nordea- - Se RB 08-02-2016 17:39.Danske aktier tager historisk stort fald. Det danske C20 Cap indeks tager dramatisk fald på ugens første dag. Panikagtige scener, siger analytiker. Det danske C20 Cap indeks lukker med det største endagsfald i indeksets historie på 5, 4 procent i kurs 904, 79. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Stoxx 600-indekset stiger 1,3 pct. til i underkanten af indeks 347. Indekset er dog stadig faldet mere end 5 pct. i år.

- Nu ved investorerne, at en renteforhøjelse i USA ikke længere indgår i ligningen efter Janet Yellens tale mandag aften, siger Naeem Aslam, der er markedsanalytiker hos TF Global Markets UK, til Bloomberg News.

Han fremhæver også, at de økonomiske forhold i eurozonen er i bedring. Dagens tal for industriproduktionen i Tyskland understregede det.

Den gruppe, der leverer den største stigning er olieselskaberne. De stiger mere end 2 pct. Med til at hjælpe dem til vejrs er en stigning i olieprisen på 1,4 pct. i forlængelse af mandagens løft på 1,8 pct. målt på futures på den europæiske referenceolie Brent, der nu koster 51,28 dollar - det højeste niveau siden begyndelsen af december sidste år

Hollandske Royal Dutch Shell venter at kunne skære i sine udgifter efter aftalen om at købe BG Group for rundt regnet 333 mia. kr. Det skriver Financial Times. Shell stiger 3,5 pct., efter at selskabet har meldt ud, at det nu sigter efter udgiftsbesparelser på 4,5 mia. dollar før skat i 2018 oven på fusionen. Det er 30 pct. mere end tidligere udmeldt.

- BG-handlen er en anledning til at fremskynde transformeringen af Shell. Integrationen tager fart, og nu venter vi at opnå mere synergi, og det i et hurtigere tempo, siger Ben van Beurden, Shells administrerende direktør.

Selv om finske Outotec har nedjusteret, stiger aktien alligevel 4 pct. til 3,69 euro på børsen i Helsinki. Outotec, der som FLSmidth leverer udstyr til mineindustrien, har nedjusteret sine forventninger til væksten i servicedivisionen, der også er et stort og voksende område hos FLSmidth.

De årlige vækstforventninger sænkes til 5-15 pct. fra 10-20 pct. Det mere pessimistiske syn på fremtiden skyldes fortsat svære betingelser for mineindustrien. Og det kan ifølge aktieanalysechef i Sydbank Jacob Pedersen gøre det sværere for FLSmidth at nå den høje ende af selskabets prognoseinterval.