Aktier: GN trodser negativt marked efter ny aftale i USA

GN Store Nord kan mandag middag fortsat høste frugterne af en vigtig kontraktforlængelse i USA, og aktien trodser dermed den generelle retning for det danske aktiemarked, der er durk ned.

Læs mere
Fold sammen

Derimod går det atter ned af bakke for Novo Nordisk, der ellers har annonceret årets første store børsnotering af sit it-selskab, NNIT.

C20 Cap-indekset falder med 0,7 pct. til 850,07 efter fald i 13 af de 20 eliteaktier.

De amerikanske aktier faldt i den sene handel fredag, og den afsmittende effekt viser sig også i resten af Europa. I Tyskland falder DAX-indekset endda relativt markant med 1,8 pct.

Nedturen skyldes ud over afsmitningen fra USA og ny bekymring over Grækenland. At dømme efter weekendens tale fra Grækenlands nye premierminister Tsipras er landet således på kollisionskurs med EU inden EU-topmødet på onsdag.

- Det er ikke ligefrem en tale, der gør det nemmere at finde løsninger på hastetopmødet, vurderer chefstrateg i Carnegie Henrik Drusebjerg i et notat.

GN Store Nord formår alligevel at stige med 1,9 pct. til 149,80 kr. Selskabets høreapparatforretning, GN Resound, har forlænget sin aftale med den amerikanske varehuskæde Costco, der står for en stigende del af høreapparatsalget på det amerikanske marked.

En del af aftalen er blandt andet levering til Costcos eget brand, Kirkland Signature - en aftale, som netop har været til genforhandling og havde interesse fra en række andre høreapparataktører. Men også den del af aftalen er forlænget, oplyser GN Resound til Ritzau Finans.

Dermed har GN Resound formået at holde blandt andre den danske rival, William Demant Holding, fra døren i den vigtige salgskanal. Også William Demant stiger dog med 0,6 pct. til 498,60 kr.

I bunden af C20 Cap ligger Nordea, der falder med 2,2 pct. til 83,85 kr., efter et par gode dage i slutningen af sidste uge, som har fået Sydbank til at løfte brynet.

- Vi anbefaler at sælge Nordea og købe Danske Bank i stedet. År til dato har Nordea outperformet Danske Bank med ca. 17 pct. De seneste to dage alene er der tale om en outperformance på ca. 7 pct., konstaterer banken i et notat.

Sydbanks anbefaling af Nordea er "hold", mens anbefalingen af Danske Bank er "køb". Danske Bank ligger mandag også lavere dog med mere beskedne 1,2 pct. til 167 kr.

I bunden af C20 ligger også Novo, der falder for syvende børsdag på stribe med 1,3 pct. til 275,70 kr. Datterselskabet NNIT oplyste mandag, at det vil blive børsnoteret i København. Novo modtager nettoprovenuet fra aktiesalget, hvilket dog har begrænset betydning, al den stund, at markedsværdien af NNIT ifølge Sydbanks estimater er bare 3-5 mia. kr. eller mindre end 1 pct. af Novos markedsværdi på omkring 730 mia. kr. Til gengæld venter Sydbank-analytiker Søren Løntoft Hansen at børsnoteringen bliver en succes.

- Man har intet incitament til at være grådig i det her tilfælde, og derfor vil man formentlig give investorerne en rigtig god oplevelse. Jeg tror, at det er det primære for Novo Nordisk, siger Søren Løntoft Hansen til Ritzau Finans.

Vestas, der afleverer regnskab for fjerde kvartal onsdag, stiger med 1,5 pct. til 286,10 kr. Den britiske storbank HSBC har løftet sit kursmål for Vestas-aktien til 345 kr. fra tidligere 285 kr., mens anbefalingen "overvægt" fastholdes.

Også FLSmidth stiger forud for sit årsregnskab på torsdag med 1,8 pct. til 301 kr. Det er første gang siden september, at FLSmidth-aktien handler over 300 kr.

Blandt sidepapirerne falder ALK-Abelló med 0,6 pct. til 726 kr. efter at have aflagt regnskab for fjerde kvartal. Tallene udviklede sig stort set som ventet på de øvre linjer, mens driften og bundlinjen skuffede.

For 2015 venter ALK en omsætning på 2,2-2,3 mia. kr. og et driftsresultat (EBITDA) før særlige poster på 225-300 mio. kr., opgjort uden milepæle og royalties fra salg i Nordamerika og Japan. Prognosen er lavere end ventet ifølge Jyske Bank, der inden regnskabet ventede et driftsresultat før milepæle og royalties på 340 mio. kr.

DFDS, der må se Eurotunnel og dets driftsselskab SCOP, appellere afgørelsen fra de britiske konkurrencemyndigheder, der forbød Eurotunnels færgeaktiviteter fra Dover, falder med 2,7 pct. til 640 kr.