Aktier: GN og B&O styrtdykker efter regnskaber

A.P. Møller-Mærsk har overtaget scenen på det danske aktiemarked torsdag morgen og indtager pladsen som den mest stigende aktie på børsen. GN og B&O styrtdykker efter deres regnskabsmeddelelser.

Læs mere
Fold sammen

Efter et regnskab, der overraskede til den positive side, lægger Mærsks aktier ud med en spurt - både A- og B-aktien ligger til stigninger på henholdsvis 6,6 pct. til 12.720 kr. og 6,5 pct. til 12.400 kr. efter små ti minutters handel.

I den anden ende ligger GN Store Nord som den eneste eliteaktie i minus. Selskabets regnskab fra andet kvartal skuffede - og det straffer investorerne ved at sende aktien ned med 9,3 pct. til 128,40 kr.


Samlet ryster C20 Cap-indekset næsten tabet af sig fra onsdag og stiger med 1,8 pct. til 1024,1.


Af A.P. Møller-Mærsks regnskab for årets andet kvartal fremgår det, at driftsresultatet var større, end analytikerne havde forventet. I de tre måneder frem til udgangen af juni tjente Mærsk-koncernen 2631 mio. dollar før af- og nedskrivninger (EBITDA). Der var ventet et EBITDA-resultat på 2311 mio. dollar blandt analytikerne adspurgt af Ritzau Estimates.

- Regnskabet er samlet set klart bedre end ventet og fastholdelse af forventningerne overrasker, siger Jacob Pedersen, analytiker i Sydbank, til Ritzau Finans, Han havde selv ventet en nedjustering, da "det nærmest ville være at ophæve tyngdeloven", hvis den ikke kom. Men den udeblev.


På bundlinjen - nettoresultatet før minoriteter - var overskuddet på 1086 mio. dollar, og dermed noget højere end markedets forventning om 702 mio. dollar. Det var på trods af et omsætningsfald til 10,53 mia. dollar, hvor analytikerne havde ventet en omsætning på 10,76 mia. dollar.

Containerrederiet Maersk Line, der er konglomeratets største forretningsenhed, fik et nettoresultat (NOPAT) på 507 mio. dollar i kvartalet - en smule bedre end ventet blandt analytikerne, der havde sigtet efter et resultat på 482 mio. dollar.

Overordnet fastholdes forventningerne til konglomeratets indtjening i 2015. Det underliggende resultat ventes fortsat at lande på "omkring" 4 mia. dollar efter flere småjusteringer i de enkelte forretningsområder.


I den anden ende af indekset ligger GN Store Nord, da selskabets regnskab for andet kvartal skuffer over hele linjen: Omsætningen landede på 2035 mio. kr. og driftsresultatet (EBITA) på 311 mio. kr. mod analytikernes ifølge Ritzau Estimates estimerede omsætning på 2120 mio. kr. og forventede driftsresultat (EBITA) på 363 mio. kr.

Og hvis en ringere drift ikke var nok, er koncernen tilmed blevet ramt af svindel af en nu tidligere finansdirektør i GN Store Nord-selskabet Beltone, der har kostet et tab på 150 mio. kr.

Det blev også til en nedjustering af forventningerne til hele 2015. Selskabet venter nu en organisk vækst på 6-7 pct. mod "mere end" 8 pct., mens driftsresultatet (EBITA) nu ventes at ramme cirka 1480 mio. kr. mod hidtidige forventning om "mere end" 1480 mio. kr. Og på bundlinjen før skat ses ca. 1155 mio. kr. mod "mere end" 1320 mio. kr. og analytikernes estimerede resultatet før skat lød på 1349 mio. kr.

GN Store Nord er i morgenens handel den eneste aktie, der ligger i rødt i eliteindekset. De øvrige 19 medlemmer ligger i plusser på mellem 0,5 og 6,7 pct.


Carlsberg er de seneste dage blevet presset af de gentagne kinesiske devalueringer, der igen torsdag satte dagsordenen i Asien fra morgenstunden. Carlsberg-aktien rejser sig dog torsdag morgen og stiger med 1,7 pct. til 228,20 kr.


Pandora har fået løftet kursmålet af svenske SEB, der nu ser Pandora-aktien i 1100 kr. frem for 1000 kr. Den positive anbefaling "køb" fastholdes ikke uventet og kommer efter et mere end godkendt regnskab tirsdag. Aktien stiger med 2,7 pct. til 808 kr.

Norske ABG Sundal Collier har sænket sin anbefaling af Coloplast til "hold" fra "køb" efter tirsdagens regnskab for tredje kvartal 2014/15. Samtidig sænkes kursmålet til 500 kr. fra 525 kr. Coloplast stiger torsdag med 1,2 pct. til 463,90 kr.

Blandt sidepapirerne har G4S har fået ørerne i maskinen efter gårsdagens regnskab. Goldman Sachs og Exane har begge skruet ned for både anbefaling af - og kursmål for - aktien. Svag vækst og lave marginer, lyder det. G4S' danske aktienotering falder med 1,7 pct. til 27,32 kr.

Bang & Olufsen er kommet med regnskab for fjerde kvartal i det forskudte regnskabsår 20145/15. Selskabet forventer i regnskabsåret 2015/2016 en omsætningsvækst på 8-12 pct. samt en "signifikant" forbedring af driftsoverskuddet på EBIT-niveau i den fortsættende forretning, fremgår det af selskabet regnskab for fjerde kvartal. Men selskabet betaler ikke udbytte. Det sender aktien ned med over 10 pct. til 54,50 kr.


Vestas vandt onsdag en ordre på 100 megawatt (MW) til det amerikanske marked, og påhæftet var en femårig serviceaftale. Aktien stiger torsdag morgen med 3,5 pct. til 374,40 kr.


/ritzau/FINANS