Aktier: GN i markant stigning i ellers surt marked

Aktien i GN Store Nord er tirsdag middag steget markant efter positive meldinger fra det amerikanske høreapparatmarked, hvor GN Resound i øjeblikket vinder store markedsandele.

Langt hovedparten af de øvrige eliteaktier ligger derimod i rødt, og C20 Cap-indekset er ved 11.15-tiden faldet ganske klare 0,9 pct. til 984,74.


GN Store Nords høreapparatforretning, GN Resound, har med stormskridt forøget sin markedsandel i den offentlige amerikanske salgskanal Veterans Affairs (VA) i maj.

Kilder i markedet oplyser til Ritzau Finans, at GN Resound er gået frem med godt 4 pct.point til en markedsandel på over 16 pct. i årets femte måned - selskabets største markedsandel i den kanal nogensinde. Og det er imponerende, lyder vurderingen fra Nordea.

- Det er en rigtig flot fremgang. Det ser ud til, at det nye Resound Linx2-høreapparat har vundet indpas. Der er kommet nogle flere formfaktorer på, og særligt specialfremstillede udgaver ser ud til at have givet godt. Derudover kan der også være lidt lageropbygning, fordi det er et nyt apparat, der er kommet på markedet, siger Søren V. Holm Sørensen, der er senioranalytiker hos Nordea, til Ritzau Finans.


Ifølge Ritzau Finans' kilder har GN Resound særligt været på rov hos schweiziske Sonova, der er i VA med både sit Phonak og sit Unitron-brand, mens også amerikanske Starkey ser ud til at have tabt markedsandele til GN Resound.


Den danske kollega William Demant Holding samt det tidligere Siemens, der nu går under navnet Sivantos, ser ud til at have udviklet sig nogenlunde fladt i maj.

GN-aktien belønnes for tallene med en stigning på 5,7 pct. til 145,10 kr., mens William Demant-aktien falder 1,9 pct. til 558 kr.


Ellers fortsætter markedet med at have fokus på Grækenland, som ifølge flere nyhedsbureauer endelig har sendt en lovet reformplan til sine internationale kreditorer.


- Den negative stemning er fortsat drevet af uroen relateret til den græske gældssituation. Uroen kan meget vel gøre sig gældende indtil den 30. juni, hvor der er deadline for den græske betaling på 1,5 mia. euro til Den Internationale Valutafond (IMF), skrev Handelsbanken i en kommentar tirsdag morgen.


Der er kort før middag fald i 18 af de 20 aktier i C20-indekset. De største tæsk tilfalder de to aktier i A.P. Møller-Mærsk, hvis A og B-aktier falder henholdsvis 3,0 og 2,3 pct. til kurserne 12.140 kr. og 12.510 kr. Det er de fortsatte ratefald, der i øjeblikket presser aktierne. I sidste uge faldt raterne på Asien-Europa-ruterne ikke mindre end 17 pct.

Novo Nordisk er sammen med GN Store Nord de eneste C20'ere i plus. Novo kravler op med marginale 0,1 pct., efter at analytikerne hos amerikanske Morgan Stanley har hævet anbefalingen af aktien til "overvægt" fra "ligevægt", mens kursmålet er løftet til 435 kr. fra 358 kr.


Nordea, som mandag var den store taber i C20-regi med et fald på 4,2 pct. til 84,5 kr., falder yderligere 0,6 pct. til 83,95, selv om analytikerne hos SEB har hævet kursmålet for aktien til 99,48 kr. fra tidligere 94,38 kr. Anbefalingen er uændret "køb".

Også HSBC har kigget nærmere på Nordea-aktien og er nået frem til et nyt kursmål på 79,59 kr., mens det tidligere var 71,93 kr. Anbefalingen hos HSBC er fortsat ”reducer”. HSBC har endvidere løftet kursmålet for Danske Bank-aktien til 191 kr. fra 170 kr., og det med en uændret anbefaling på "hold". Danske Banks aktie falder alligevel 0,3 pct. til 194,60 kr.

Der er også kommet analysenyt i forhold til Vestas, som mandag indledte ugen med et fald på 3 pct. til 322,10 kr. HSBC gentager anbefalingen "køb" af vindmølleaktien, men det er med et lidt højere kursmål på 375 kr. mod tidligere 365 kr. Tirsdag falder Vestas-aktien 1,4 pct. til 317,90 kr.


Analytikerne hos Jyske Bank har endvidere løftet kursmålet for aktien i Genmab til 715 kr. og gentaget "køb". Heller ikke det er dog nok til at stå imod det negative aktiemarked, der trækker Genmabs aktie ned med 1,9 pct. til 595 kr.


Uden for C20 Cap ligger Zealand Pharma 2,1 pct. højere i 120,50 kr. Det positive lys på aktien kommer efter offentliggørelsen ved den amerikanske diabeteskonference i Boston af et stort hjerte-kar-studie med franske Sanofi og det danske biotekselskabs GLP-1-middel Lyxumia.

Studiet, der vurderer hjerte-kar-sikkerheden af diabetesmedicinen sammenlignet med placebo, viser, at midlet har en neutral effekt i forhold til hjerte- og hjerte-kar-lidelser i højrisikopatienter. Med andre ord er der ikke forhøjede risici forbundet med brug af Lyxumia. Aktien i Zealand Pharma steg mandag 6,3 pct. til 118 kr.

Imens stiger aktien i DFDS 0,4 pct. til 833 kr., efter at Nordea har hævet kursmålet for den til 975 kr. fra 825 kr. og fastholdt den positive anbefaling "køb". Det sker, efter at rederiet har købt to færger fra konkurrenten Eurotunnel, som samtidig trækker sig fra færgedriften på Den Engelske Kanal.


/ritzau/FINANS