Aktier: GN gik forrest under forsigtigt comeback

Det blev til endnu en modreaktion på det danske aktiemarked fredag, hvor et stærkt regnskab sendte GN Store Nord i front for et stigende marked.

C20 Cap-indekset lukkede 1,5 pct. højere i 905,85 efter en dramatisk uge, hvor indekset bakkede med 5,3 pct.

- Først og fremmest kører olieprisen pænt op igen, og markedet har, som vi har set på det seneste, fulgt med olieprisen, siger chefhandler i Danske Bank Mads Zink til Ritzau Finans.

Han peger desuden på godt nyt fra banksektoren. Blandt andre kom tyske Commerzbank fredag med et stærkt regnskab, og Deutsche Bank meddelte, at banken vil tilbagekøbe egne obligationer, efter en uge, hvor der ellers har hersket frygt for, at den ikke vil kunne betale renter på sine efterstillede obligationer.

Herhjemme lå Danske Bank og Nordea midt i feltet med stigninger på 2,0 pct. og 2,3 pct. til 175 kr. og 62,65 kr.

Den helt store vinder blev regnskabsaktuelle GN Store Nord, der blev belønnet med en stigning på 9,1 pct. til 121,70 kr.

- Jeg tror, at det hænger sammen med, at der har været en enorm skepsis op til regnskabet, fordi der var kommet et rigtigt svagt regnskab fra Plantronics, der konkurrerer med GN på markedet for headset. Det havde virkelig trukket forventningerne ned, siger Martin Munk, senior aktierådgiver i Jyske Bank.

Hos Danske Bank blev der især lagt mærke til gode resultater i GN's høreapparatdivision Resound.

- Resound leverede 9 pct. organisk vækst, og det var mere, end både vi og markedet havde forventet. Det er nok hovedårsagen til, at den stiger i dag, siger Mads Zink.

Han peger desuden på, at aktien har været "shortet". Det vil sige, at investorer op til regnskabet har spekuleret i kursfald ved at låne aktier og sælge dem med henblik på at købe dem billigere tilbage på et senere tidspunkt.

- Og der får et pænt resultat måske folk til at lukke short-positioner ned igen, siger Mads Zink.

Blandt de øvrige C20 Cap-aktier gjorde også A.P. Møller-Mærsk en god figur med en stigning på 7 pct. til 7930 kr. målt på B-aktien. En prisstigning på olie på 6,9 pct. medvirkede til fremgangen. Desuden var B-aktien i Mærsk faldet samlet næsten 17 pct. i ugens første fire børsdage.

Også for de øvrige aktier har det været en dramatisk uge. Mandag gik det hårdest for sig, da C20 Cap-indekset noterede et minus på 5,4 pct. - den største tilbagegang, siden indekset blev skabt i november 2011. De dramatiske udsving fortsatte ugens øvrige dage, hvor det blev til fald tirsdag og torsdag på 2,4 pct. og 2,8 pct., men også en stigning onsdag på 4 pct. - den største i indeksets historie. Og selv om frygt for en global afmatning og en ny bankkrise i Europa har været nævnt, er det svært at sætte fingeren på, hvad der har udløst faldene.

- Det, der bekymrer mig en lille smule, er, at markederne reagerer i begge retninger uden de store nyheder, siger Mads Zink, der også vurderer, at de store udsving i begge retninger kan ramme børserne i næste uge.

- Markedet har brug for stabilitet, men jeg tror, at der går nogle uger, inden at det sker, lyder vurderingen.

Tilbage i C20 Cap var der fredag rift om FLSmidth. Ingeniørkoncernen, der kom med regnskab torsdag, fik skåret kursmålene hos et par børshuse. JPMorgan skar til 200 kr. fra 245 kr. og fastholdt anbefalingen "neutral". Mere positiv var udmeldingen fra Cheuvreux, der skar til 255 kr. fra 290 kr., men holdt fast i anbefalingen "køb". FLSmidth sluttede med en gevinst på 5,7 pct. til 231,20 kr.

Vestas, der meldte om en ordre på 200 megawatt i USA, sluttede helt i bunden af eliteindekset med et fald på 1,9 pct. til 411,30 kr.

Uden for eliteindekset blev DFDS belønnet for sit årsregnskab. Rederiets aktie steg med 4 pct. til 229,80 kr., og det var især forventningerne, der faldt i god jord, mener Nordea.

- Med ledelsens initiale forventninger til EBITDA på mellem 2100 og 2300 mio. kr. versus vores estimat på 2238 mio. kr. og konsensus på 2085 mio. kr. ser vi positiv support fra regnskabet til vores købsanbefaling, skriver bankens DFDS-analytiker, Stig Frederiksen.

Også Rovsing gjorde status for andet kvartal af sit forskudte regnskabsår 2015/16, og en nedjustering af forventningerne sendte aktien baglæns med 10 pct. til 0,14 kr.