Aktier: GN, Genmab og SAS under pres i den tidlige handel

GN, Genmab og SAS får alle tre en dårlig start på fredagens aktiehandel med kursfald på 2 til 3 pct. i et ellers let positivt marked.

Arkivfoto: Iris. Fold sammen
Læs mere

C20 Cap-indekset lægger ud med at stige marginale 0,03 pct. til 1188,84 og sætter dermed kurs mod endnu en rekord. Indekset satte også rekord både mandag, onsdag og torsdag denne uge.

På det brede plan er der lagt op til en ny dag med forsigtig fremgang for aktierne i Europa, som dermed følger op på torsdagens rekord i det amerikanske S&P 500-indeks - den sjette i træk. Investorerne fejrer udsigten til et økonomisk opsving, som for virksomhedernes vedkommende vil blive yderligere støttet, hvis præsident Donald Trump lykkes med sine planer om en skattereform i USA.

Dagen kan dog byde på afventende investorer, da det store fikspunkt, jobrapporten fra USA, først afsløres klokken 14.30 dansk tid.

GN UNDER NYT PRES

GN-aktionærer behøver dog ikke vente så længe på nyt - de har fået dårlige meldinger fra morgenstunden. Selskabet har fået sænket sin aktieanbefaling af både HSBC og SEB. De to banker siger nu henholdsvis "hold" og "sælg" mod tidligere "køb" og "hold", viser data fra Bloomberg.

Torsdag var en sænket anbefaling fra norske ABG Sundal Collier med til at sende GN til bunds i C20 med et fald på 3,5 pct., og fredag fortsætter den dårlige stemning med et dyk på 3,2 pct. til 213 kr., som sikrer en ny bundplacering i eliteindekset.

Genmab er med i bunden efter tilsvarende dårligt nyt fra analytikerfronten. JPMorgan sænker sin anbefaling af biotekselskabet til "hold" fra "køb" og kursmålet til 1400 kr. fra 1475 kr. Det er dermed nu under Genmab-kursen, som fredag falder 2,5 pct. til 1396 kr. i den tidlige handel.

I toppen af C20 kommer Lundbeck bedst fra land. Medicinalselskabet har fået hævet sit kursmål til 360 kr. fra 330 kr. af JPMorgan, som dog fortsat giver anbefalingen "neutral". Det er med til at give et kursløft på 1,2 pct. til 383,90 kr.

SAS VIL MÅSKE SÆLGE AKTIER

Uden for topaktierne tager investorerne dårligt imod SAS' ønske om at få lov til at sælge nye aktier. Det skandinaviske luftfartsselskab vil bede aktionærerne om lov til at sælge op til 66 mio. kr. nye aktier, så det kan få penge i kassen og dermed nedbringe sine gældsudgifter.

Ved torsdagens lukkekurs på 20,90 kr. svarer det til 1,38 mia. kr. Aktionærerne skal tage stilling til forslaget på en generalforsamling i starten af november. Aktierne sælges dog i en rettet emission, så de nuværende aktionærer kan ikke nødvendigvis få del i salget. Den danske stat har dog varslet, at den vil deltage.

SAS-aktien starter med at falde 6,7 pct. til 19,50 kr.

Klokken 11 er der desuden månedlige trafiktal fra SAS - denne gang for september - på programmet.

IC Group er til gengæld fortsat i overhalingsbanen og stiger yderligere 4 pct. - oven på torsdagens løft på 9,6 pct. - så en aktie i modeselskabet nu koster 154,50 kr. IC overvejer at sælge sit største mærke, Peak Performance, og har hyret Rothschild som rådgiver, fortalte det torsdag. Nordea har siden hævet sin IC-anbefaling til "køb" fra "hold".