Aktier: GN går til tops trods betaling af udbytte

Store udbyttebetalinger sætter fingeraftryk på det danske aktiemarked fredag. Det skyldes, at aktierne i Nordea, Novo Nordisk og GN Store Nord handler uden retten til udbytte for 2014.

Læs mere
Fold sammen

- Der er lidt fokus på de penge, som kommer ud fra Novo, Nordea og GN. Det er penge, der meget hurtigt kan komme tilbage til aktiemarkedet igen, vurderer chefhandler i Danske Bank Mads Zink over for Ritzau Finans.

I første omgang lægger udbyttebetalingerne dog pres på de berørte aktier. Det skyldes blandt andet, at pengene først går ind på aktionærernes konti på mandag.

Nordea, der afleverer 0,62 euro, eller 4,61 kr., per aktie til aktionærerne, falder med 4,75 kr., eller 5,12 pct.

Novo nøjes med et fald på 0,1 pct. 341,60 kr. Selskabet betaler et udbytte på 5 kr. per aktie, eller i underkanten af 12 mia. kr., men Nordea har fundet plads til at løfte sit kursmål for medicinalselskabets aktie til 446 kr. fra 408 kr. Årsagen er, at banken nu benytter en lavere diskonteringsrente på 1,5 pct., når nutidsværdien af fremtidens indtjening skal beregnes.

HØREAPPARATAKTIER RØRER PÅ SIG

Den sidste af de tre udbyttebetalere, GN Store Nord, stiger med 1,8 pct. til 157 kr. på trods af betalingen, der løber op i 0,90 kr. per aktie.

GN Store Nord har iværksat et nyt aktietilbagekøbsprogram på 500 mio. kr., efter at selskabet afsluttede sit forrige program af samme størrelse torsdag. Programmet skal afsluttes senest den 29. oktober, oplyser GN , der på en generalforsamling torsdag fik forlænget sin bemyndigelse til at tilbagekøbe egne aktier inden for en ramme, hvor selskabet maksimalt på eje 10 pct. af den samlede udstedte aktiekapital i selskabet.

- Jeg tror ikke, at tilbagekøbsprogrammet overrasker nogen, men man skal være opmærksom på, at der holdes amerikansk høreapparatkonference i næste uge, og det kan meget vel være, at der er investorer, der har lidt ekstra fokus på de to høreapparatselskaber, der begge vil præsentere nye produkter, siger Mads Zink.

GN's konkurrent, William Demant stiger 0,3 pct. til 581 kr.

SKIDT NYT FRA RUSLAND

Der er ifølge Mads Zink desuden lidt fokus på Carlsberg. Torsdag kom endnu et sæt skuffende makroøkonomiske data fra Rusland, der viste et dyk i detailsalget på hele 7,7 pct. på årsbasis i februar. Desuden steg arbejdsløsheden fra 5,5 pct. til 5,8. pct. i februar. Så de makroøkonomiske data på Carlsbergs hovedmarked fortsætter med at blive forværret.

- Det vi ser i Rusland går ikke i den rigtige retning, tværtimod. Og Carlsberg er altså steget næsten 20 pct. år til dato, så det kan godt være, at aktien har fået nok på den korte bane, vurderer Mads Zink.

Aktien i Carlsberg falder med 0,4 pct. til 571 kr, og halter lidt efter det generelle marked, er målt på C20 Cap-indekset stiger behersket med 0,1 pct. til 959,64.

Pandora-analytikere vil senere fredag skæve til regnskabet fra verdens største juvelerkæde, amerikanske Tiffany & Co., for at tage bestik af markedsstemningen i smykkebranchen. Pandora, der dog kom med sit eget årsregnskab for en måned siden, ligger 0,2 pct. højere til 618 kr.

Blandt sidepapirerne falder Sanistål med 1,8 pct. til 56 kr. Grossistkæden, der sælger en bred vifte byggevareartikler, herunder VVS-artikler, beslag, værktøj og el-teknik og maskiner, ud på driften, EBIT, på 75 mio. kr., hvilket var en fremgang fra 28,1 mio. kr. i 2013. Det var samtidig på linje med de seneste forventninger om et resultat i den lave ende af intervallet 70-100 mio. kr.

Der kommer fredag også regnskab fra Scandiavian Brake Systems, SBS, der stiger med 0,9 pct. til 42,80 kr..