Aktier: Global usikkerhed trak Europa i rødt

De europæiske aktier dykkede fredag som følge af global usikkerhed om næste uges rentebeslutning i den amerikanske centralbanks pengepolitiske komité.

Foto: STAFF.
Læs mere
Fold sammen

Det brede europæiske Stoxx 600-indeks dykkede godt 1 pct. I Storbritannien faldt FTSE 100-indekset 0,45 pct., mens det tyske DAX-indeks satte sig 0,8 pct. I Paris faldt CAC 40-indekset 0,78 pct. tilbage.

- Mange sidder på sidelinjen og tager penge af bordet forud for næste uges møde i FOMC (Federal Reserves pengepolitiske komité, red.). Selvom chancerne for et renteløft er små, vil folk bare være sikre i tilfælde af, at der er nogle kommentarer fra Janet Yellen, siger Markus Huber, ledende aktiehandler hos Peregrine & Black i London, til Bloomberg News.

Ifølge beregninger fra Bloomberg News ligger sandsynligheden for en renteforhøjelse fra Federal Reserve ved næste uges rentemøde på 26 pct., mod 30 pct. for en uge siden.

Nederst i Stoxx 600-indekset lå TDC, der ikke fik lov til at høste frugterne af brylluppet mellem Telia og Telenors danske teleforretninger, og faldt 7,68 pct. EU's konkurrencemyndigheder og konkurrencekommissær Margrethe Vestager havde lagt tilstrækkeligt mange forhindringer i vejen til, at de to turtelduer opgav fusionen, hvilket sendte et signal om en hård kurs over for fusioner i sektoren.

TDC's situation var symptomatisk for telesektoren, der som helhed faldt 2,2 pct., mens ikke en eneste sektor lå i grønt. Olie- og gasselskaberne blev også ramt af en faldende oliepris og dykkede 1,15 pct.

I den anden ende af markedet lå italienske Finmeccanica, der steg 5,4 pct. Finmeccanicas partner, Eurofighter, rygtes at være tæt på at afslutte en aftale med Kuwait om et salg af 28 jagerfly af typen Typhoon. Ordren kan løbe op i 7-8 mia. euro, svarende til omkring 50 mia. kr., og Finmeccanica har ifølge rygterne spillet en vigtig rolle i salget.

Regus stiger 2,6 pct. efter rygter om, at selskabets grundlægger og administrerende direktør Mark Dixon har sagt nej tak til et opkøbsforsøg fra en kapitalfond, muligvis Blackstone, skriver Bloomberg News.

Fredag var det desuden småt med nyheder fra nøgletalskalenderen. Forbrugertillidsindekset fra University of Michigan dykkede til 85,7 i september ifølge en foreløbig opgørelse, det laveste niveau i et år. Niveauet lå et godt stykke under estimatet på 91,1.