Aktier: Glencore tager stort kurshop i grønt marked

Den schweiziske minegigant Glencore, som tidligere i denne uge blev spået tæt på konkurs, oplever stor fremgang på aktiemarkedet onsdag. Det bidrager til den positive stemning på markedet, hvor der er plusser over hele kontinentet.

Læs mere
Fold sammen

Omkring 12.15-tiden stiger det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks 2,2 pct. Det er også nogenlunde fremgangen i de store indeks i Tyskland, Storbritannien og Frankrig.

Glencore-aktien faldt knap 30 pct. mandag, efter at banken Investec i en analyse skrev, at der er lav værdi i selskabets aktier, hvis råvarepriserne fortsætter ned.

Tirsdag var selskabet så ude at sige, at det ikke har finansielle problemer, hvilket gav et løft på 17 pct., og onsdag fortsætter fremgangen med kurshop på lidt over 10 pct.

- Glencore har været inde i en ond spiral med høj gældsætning, faldende råvarepriser og en smuldrende tillid i markedet, men Glencore står ikke umiddelbart foran en konkurs. Selskabet har godt nok en del gæld, men har en stor handelsafdeling, som har grene ud i mange områder af materielsektoren, hvor der er mange modsatrettede risici, siger Otto Friedrichsen, aktiestrateg i Formuepleje, til Ritzau Finans.

- Derudover er det altså stadigvæk et selskab, som tjener penge, og som på trods af en høj gæld stadigvæk har mulighed for at nedbringe den, hvis vi kigger fremad, siger han.

Blandt de øvrige selskaber er der også stor fremgang til det tyske luftfartsselskab Lufthansa oven på en positiv analyse fra DZ Bank.

DZ Bank er optimistisk omkring udviklingen inden for luftfartssektoren og vurderer, at risikoen for strejker, som de seneste år har været en stor hovedpine for Lufthansa, er håndterbar. Banken har derfor løftet sin anbefaling af aktien til "køb" fra "hold" og kursmålet til 14 euro fra 13,50 euro.

Lufthansa-aktien stiger 6,5 pct. til 12,5 euro, og dermed er der fortsat luft til yderligere stigninger, hvis DZ Banks syn på aktien skal stå til troende.

Fremgang er der også til Volkswagen, som de seneste par uger har været i vælten, efter at der blev afsløret snyd med bilproducents software omkring udledning.

Det har betydet massive kursfald for selskabets aktie, men onsdag er stemningen mere positiv, hvor aktien stiger 3,1 pct.