Aktier: Glencore og FLSmidth-kollega topper grønt marked

Der er store stigninger på de europæiske aktiemarkeder mandag, hvor selskaber som schweiziske Glencore og finske Metso, der er eksponeret mod minesektoren, har en særdeles god dag.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Omkring 12.30-tiden stiger det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks 2,3 pct., mens de store indeks i Tyskland, Frankrig og Storbritannien stiger 2,2-3,1 pct.

Investorerne har siden fredag eftermiddag skulle fordøje en svag arbejdsmarkedsrapport fra USA, og reaktionen synes at være positiv, da de lidt sløje tal meget vel kan betyde, at en renteforhøjelse fra den amerikanske centralbank er blevet udskudt.

- Renteforhøjelser ser ud til at være taget af bordet. Derudover er ECB ekspansive, og regnskaberne for tredje kvartal ser ud til at blive fornuftige, siger Patrick Spencer, der er vicedirektør for aktier hos kapitalforvalteren Robert W. Baird & Co., til Bloomberg News.

Blandt de europæiske selskaber er der stor medvind til det schweiziske mineselskab Glencore, som i starten af sidste uge blev spået tæt på konkurs, hvilket kostede et kursfald på omkring 30 pct.

Siden er stemningen dog vendt rundt på hovedet, og aktien har mere end indhentet det tabte. Mandag er der blandt andet forlydender om, at selskabet kan være på vej mod et frasalg af dets landbrugsdivision. Aktien stiger 7,5 pct.

Der er også varme vinde omkring det finske selskab Metso, der leverer udstyr til minesektoren og er konkurrent til danske FLSmidth. Svenske Handelsbanken har løftet anbefalingen af aktien til "akkumulér" fra "reducér". Aktien stiger 6,7 pct. og tager en af de øverste pladser i Stoxx 600-indekset.

I det norske er der opmærksomhed omkring Telenor, der overvejer at sælge en stor aktiepost i hollandske Vimpelcom. Telenor sidder på 33 pct. af aktierne i selskabet til en markedsværdi af 20 mia. norske kr. svarende til 15,9 mia. kr. Telenor-aktien stiger 2,7 pct.

Der er kun 11 ud af 600 aktier, som falder i Stoxx 600-indekset i mandagens handel. Den tyske gødningsproducent K+S oplever mandag sit største kursfald i to år, efter at amerikanske Potash Corp. har tilbagetrukket et tilbud om at købe selskabet for 7,85 mia. euro.

Potash begrunder tilbagetrækningen af tilbuddet med fald i de globale råvarepriser og på aktiemarkederne såvel som manglende engagement hos ledelsen hos K+S. Ifølge Bloomberg havde K+S krævet en pris, der var 22 pct. højere, end hvad Potash havde tilbudt.

Aktien falder 21,6 pct. på børsen i Frankfurt.

TV: Katrine Overgaard orienterer om aktiemarkederne