Aktier: Glencore fører an i opstemt marked

Der er positive takter på de europæiske aktiemarkeder onsdag, hvor den schweiziske minegigant Glencore er i fokus med en stor kursstigning.

Læs mere
Fold sammen

Omkring 13-tiden stiger det europæiske Stoxx 600-indeks med 1 pct., og der er fremgang i alle de store aktieindeks i Tyskland, Frankrig og Storbritannien.

Den gode stemning skyldes blandt andet, at Mario Draghi, chef for Den Europæiske Centralbank, sent tirsdag slog fast, at banken er klar til at sætte flere tiltag i søen for at løfte inflationen og væksten i eurozonen.

Ser man på de enkelte selskaber, er der stor fremgang til schweiziske Glencore, som onsdag har meddelt, at det regner med at nå sine finansielle målsætninger for 2015, efter at indtjeningen fra råvarer er blevet forbedret i den seneste tid.

Derudover har selskabet meldt ud, at det sælger ud af arvesølvet for at reducere sin gæld, som inden årsskiftet skal ned på omkring 25 mia. dollar. Selskabet vil blandt andet sælge en del af en sølvmine i Peru.

Investorerne er glade for meldingerne fra Glencore, og aktien stiger med omkring 7 pct., hvilket sender aktien op i toppen af Stoxx 600-indekset.

Derimod er der nye kurstæsk til den tyske bilproducent Volkswagen, efter at en intern undersøgelse har vist, at 800.000 flere køretøjer end hidtil antaget viste "uoverensstemmelser" på kulstofemissioner.

Dermed fortsætter skandalen med udledning af kvælstofilter fra september med at vokse, og den seneste udvikling i sagen gør investorerne nervøse. Aktien falder med 8,5 pct.

I bunden af Stoxx 600-indekset finder man også den tyske Genmab-rival Morphosys, der efter sit regnskab for tredje kvartal falder markant.

Ifølge finanshuset Baader-Helvea er det blandt andet udsigt til stigende forskningsudgifter næste år, som stikker ud, skriver Bloomberg News. Aktien falder 4,9 pct.

/ritzau/FINANS

 

Aske Muff +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk