Aktier: Glansløst Pandora kunne ikke stoppe C20-løft

Pandora var stort set eneste forhindring for et ellers gennemgående positivt dansk aktiemarked torsdag.

Pandora var stort set eneste forhindring for et ellers gennemgående positivt dansk aktiemarked torsdag.

Humøret var generelt i klar bedring efter tre dage i træk med fald til C20 Cap-indekset, men ud på eftermiddagen pillede sløje meldinger fra en amerikansk forhandler pludselig glansen af Pandora, der faldt til bunds i det danske eliteindeks.

C20 Cap steg dog alligevel samlet med 1,3 pct. til 804,75.

- Generelt er det meget enkelthistorier, vi kører på i dag. De europæiske markeder stiger pænt, efter at olieprisfaldet er stoppet, og efter at detailsalgstallene for eurozonen viste sig bedre end ventet. Stemningen er bedre, end den har været det seneste par dage, siger Mads Zink, der er chefhandler hos Danske Bank, til Ritzau Finans.

Eneste malurt i de positive investorers bæger var Pandoras eftermiddags-deroute, efter at amerikanske Signet Jewelers på en telekonference meldte om svigtende salg af særligt charms, herunder også Pandora-charms, på flere store markeder.

Det sendte et chok gennem markedet, og en overgang var den danske smykkeaktie under massiv omsætning helt nede i et minus på knap 10 pct. Chokket fortog sig dog en smule, da investorerne for alvor fik smagt på Signets udmeldinger, og så endte det hele med et fald på 4,2 pct. til 472,50 kr. for Pandora, der blev omsat for mere end 1,1 mia. kr.

- Signet meddeler på en telekonference, at salget har skuffet lidt, og at det blandt andet er Pandora-charms, der trækker ned. Vi ved ikke rigtigt, hvor meget det har skuffet, men det er noget, som markedet bliver rigtig nervøst for, siger Mads Zink.

For de danske eliteaktier var det generelt godt og blandet mellem både traditionelt cykliske og defensive aktier torsdagen igennem. De tunge Mærsk-aktier var med i front hele dagen, men det var også mere defensive aktier som Genmab og Novozymes, der steg med henholdsvis 3,6 pct. til 371 kr. og 3,3 pct. til 261,50 kr.

For Genmab var det tyndt med selskabsspecifikke nyheder, mens Novozymes blandt andet var påvirket af meldinger fra amerikanske Monsanto, der afleverede regnskab onsdag. Og det indeholdt ifølge Nordea spændende nyt.

Ifølge banken er det blandt andet interessant, at Monsanto i regnskabet udtalte, at Bio Ag-pipelinen lægger op til yderligere nye produkter i 2017.

- Selskaberne har opnået en 2-3 pct. forbedring i høstudbyttet fra marker, hvorpå der bruges de nye produkter. Dette vil ikke få nogen effekt på Novozymes på den korte bane, men joint venturet med Monsanto medvirker til det brede vækstfundament, som skal øge overskuddet i Novozymes på længere sigt, lyder det fra Nordea.

Mærsk-aktierne tog sig dagen igennem pænt ud under indtryk af, at oliepriserne igen kravlede lidt opad torsdag, efter at prisen for en tønde af den europæiske referenceolie (Brent) momentant var under 50 dollar onsdag.

De lave oliepriser har længe været en hæmsko for blandt andre Mærsk, idet to af selskabets store divisioner - Maersk Oil og Maersk Drilling - lider på indtjeningen på grund af de lave priser. Til gengæld nyder flagskibsdivisionen, containerrederiet Maersk Line, godt af de lave oliepriser, der betyder færre udgifter til brændstof.

- Særligt udlandet har været netto sælgere af Mærsk siden den 1. november, og det korrelerer meget godt med det tidspunkt, hvor oliepriserne begyndte at falde, bemærker Mads Zink.

Torsdag steg Mærsk med 3,8 pct. til 12.450 kr. for B-aktien og 3,6 pct. til 12.000 kr. for A-aktien - også under påvirkning af, at Jyske Bank løftede sin anbefaling til "køb" fra tidligere "sælg" og sendte sit kursmål op til 14.500 kr. fra tidligere 11.000 kr.

Et af de mere defensive papirer - høreapparatproducenten William Demant Holding - var også i positivt terræn dagen igennem.

Selskabet hentede hos det amerikanske finanshus Citigroup, der placerer høreapparatproducentens aktie på sin anbefalingsliste, "key buys", da Citi ser et pænt potentiale i det danske høreapparatfirma.

Allerede onsdag udtalte Citigroups analytiker Justin Morgan begejstring over for William Demant i Dagbladet Børsen. Han påpegede blandt andet, at banken ser potentiale i William Demant og konkurrenten GN Store Nord på det amerikanske marked. WDH-aktien steg 2,4 pct. til 472,40 kr.

Vestas bekræftede sidst på dagen, at selskabet gennem joint venture-selskabet MHI Vestas Offshore Wind har indgået en betinget aftale om en ordre på 165 MW til et projekt i Belgien. Vestas vil informere markedet, hvis eller når aftalen bliver fast og ubetinget. Torsdag steg vindmølleaktien med 0,8 pct. til 238 kr.

Blandt sidepapirerne var der ikke just begejstring over Matas' meldinger om et mildt stigende salg i tredje kvartal af 2014/15. Den vigtige juleperiode skuffede en anelse for materialistkæden, som samlet øgede omsætningen 2,2 pct. til 1041 mio. kr. i de sidste tre måneder af kalenderåret. Matas-aktien faldt 1,4 pct. til 137 kr.

Rederiet Erria var desuden fortsat i fuld fremdrift torsdag. For syvende handelsdag i streg steg aktien, og torsdag var plusset på 12,5 pct. til 34,30 kr. Dermed er aktien den næstmest stigende danske af slagsen i 2015, hvor den indtil nu har lagt mere end 47 pct. til sin værdi.

Lige foran er Chemometec, som onsdag opjusterede sine forventninger og efterfølgende steg knap 20 pct. Torsdag steg aktien med 18,2 pct. til 9,75 kr., og dermed er den samlede fremgang i 2015 nu oppe på 48,9 pct.