Aktier: Glansen går af luksusgoder efter dollarfald

Producenter af luksusgoder som cognac og modetøj har det svært mandag, hvor en svækkelse af dollar sætter et tydeligt negativt fingeraftryk på de europæiske aktiemarkeder.

Læs mere
Fold sammen

Det brede Europa Stoxx 600-indeks falder med 0,9 pct. til 400,56, efter at indekset fredag flirtede med lukkerekorden fra marts 2000 på 405,50, uden dog at lykkes sit rekordforsøg.

Dollarens tilbageslag de seneste børsdage til et niveau på omkring 1,0895 dollar per euro fra omkring 1,0625 torsdag eftermiddag har medvirket til at dæmpe investorernes appetit på dollarfølsomme aktier.

Eksempelvis har den amerikanske storbank JPMorgan Chase mandag sænket sin anbefaling af cognac, champagne- og modehuset, LVMH, til "neutral" fra "overvægt". Samme skæbne lider Christian Dior. De nedjusterede anbefalinger begrundes med, at aktiekurserne nu til fulde afspejler potentialet, efter en periode hvor en styrkelse af dollar har styrket indtjeningsmomentum. Det fremgår af Bloomberg News.

Christian Dior falder med 3,1 pct. Det er det femtestørste fald blandt aktierne i Europa Stoxx 600-indekset. LVMH dratter med 2,5 pct. Spiritusproducenten Remy Cointreau er en undtagelse, idet aktien stiger med 2,7 pct., efter at børshuset Bryan Garnier har løftet sin anbefaling til "køb".

Anbefalingerne har også skubbet til FLSmidths skotske kolleger i entreprenørkoncernen Weir Group, der falder med 2,8 pct. RBC Capital har strøget Weir Group af sin favoritliste, "top pick", og sænket sin anbefaling til "sector perform".

Faldet i de europæiske aktier kommer i øvrigt efter en lang periode med stigninger. Alene i sidste uge steg Europa Stoxx 600-indekset med 1,9 pct., og trods mandagens fald er det paneuropæiske aktieindeks steget med 17 pct. i år.

- Mange af os har skubbet på europæiske aktier i et godt stykke tid, og nu er de ikke længere billige, vurderer Peter Braendle, der er kapitalforvalter i Swisscanto Asset Management over for Bloomberg News.

Blandt vinderne mandag er den italienske dækfabrikant Pirelli, der er på vej på kinesiske hænder.

Pirellis største aktionær Camfin har lovet sin aktiepost på 26,2 pct. bort til det kinesiske China National Chemical Corporation for en pris på 15 euro pr. aktie, hvilket er 4 pct. over slutkursen onsdag, inden der gik rygter om en aftale.

ChemChina vil nu fremsætte et købstilbud til de øvrige Pirelli-aktionærer, der får mulighed for at sælge deres aktier til den samme pris. Men alligevel stiger aktien 1,9 pct. til 15,51 euro - et signal om, at aktiemarkedet venter et højere bud. For at afnotere Pirelli skal Camfin sikre sig accept fra over 90 pct. af aktiekapitalen.