Aktier: Glæde blev vendt til tårer

De danske aktier så længe ud til at snuppe endnu en rigtig god dag tirsdag, men efter omkring tre timers handel vendte billedet, og så sluttede det hele med et mindre fald.

Læs mere
Fold sammen

Symbolet på vendingen blev medicoselskabet Coloplast, der ved middagstid afleverede et regnskab for andet kvartal af regnskabsåret 2014/15, der ikke kunne følge med forventningerne. Derefter gik aktien fra grønt til rødt, og samme vej tog C20 Cap-indekset, som sluttede med et fald på 1,1 pct. til 991,42.

- Grækenland forstyrrer billedet lidt i dag. Der er flere eurozone-chefer, der presser på for, at der skal falde en aftale nu, og nu skal der snart ske noget. Markedet er stadig nervøst, og så skal der ikke så meget til for at skabe udsving, siger Jesper Bamberger, der er senioraktierådgiver hos Nordea, til Ritzau Finans.

Coloplast leverede endnu engang stor vækst i andet kvartal 2014/15, men det var ikke nok til at tilfredsstille analytikerne, der havde sat næsen op efter endnu mere.

Omsætningen voksede til 3447 mio. kr. fra 3017 mio. kr. i samme periode et år tidligere, mens analytikerne ventede en fremgang til 3415 mio. kr. ifølge estimater indsamlet af Ritzau Estimates.

Toplinjefremgangen satte sig bare ikke for alvor i indtjeningen, der målt på driftsresultatet (EBIT) steg til 1137 mio. kr. mod ventet 1150 mio. kr. blandt analytikerne. Det gav en EBIT-margin på 33,0 pct. mod ventet 33,8 pct. Det kunne investorerne ikke lide, og Coloplast-aktien gik fra et plus på omkring 2 pct. til at slutte 3,1 pct. lavere i 529 kr.

Fra morgenstunden serverede ALK-Abelló og Bavarian Nordic tal for første kvartal, og særligt for førstnævnte faldt det fornuftigt ud.

ALK kom bedre end ventet fra land over hele linjen. Omsætningen landede på 650 mio. kr. mod ventet 614 mio. kr. blandt analytikerne ifølge estimater indsamlet af Ritzau Estimates. Driftsresultatet (EBIT) gav et plus på 91 mio. kr. mod analytikernes forventning om 80 mio. kr., mens bundlinjen gav et nettooverskud på 89 mio. kr. mod ventet 49 mio. kr.

Den pæne start medfører også en opjustering af forventningerne til hele 2015's toplinje, der nu ventes at ramme 2250-2350 mio. kr. mod den tidligere forventning om 2200-2300 mio. kr. ALK-aktien steg med 2,1 pct. til 794 kr.

Bavarian Nordics drift gav et underskud på 40,2 mio. kr. mod et plus på 3,4 mio. kr. i første kvartal sidste år, men positive finansielle poster på 103,2 mio. kr. trak bundlinjen markant op. For hele året fastholdes forventningerne til både omsætning, drift og likvide midler. Bavarian-aktien dykkede 3,5 pct. til 306,50 kr.

Enzymproducenten Novozymes skal levere teknologi til et nyt bioraffinaderi i Finland. Det er resultatet af en aftale med det finske selskab St1 Biofuels, der desuden medfører en investering på 40 mio. euro. Samtidig holdt selskabet kapitalmarkedsdag tirsdag, hvor der blandt andet faldt ord om de finansielle mål frem mod 2020.


Novozymes-aktien steg med 0,9 pct. til 316 kr.

Den bedst præsterende aktie i C20 Cap-indekset blev bryggeriet Carlsberg. Finanshuset Bryan Garnier har indledt dækning af aktien med anbefalingen "neutral" og et kursmål på 634 kr. Carlsberg steg med 1,6 pct. til 624 kr.

Bang & Olufsen sagde i sidste uge farvel til sin globale salgschef, Lars Flyvholm, fordi stillingen er blevet overflødig, kom det frem tirsdag. B&O-aktien faldt med 3,4 pct. til 57,50 kr.


Blandt de lidt mindre selskaber leverede Salling Bank og Bioporto regnskaber for første kvartal fra morgenstunden. Salling Bank oplevede en mindre tilbagegang i både indtægterne og bundlinjen, og aktien faldt med 1,5 pct. til 230 kr. Nogenlunde samme billede gjorde sig gældende for Bioporto, men her blev aktien alligevel sendt op med 2,8 pct. til 1,85 kr.

Ud på eftermiddagen sluttede også Fynske Bank og Nordjyske Bank sig til regnskabsklubben. På Fyn var der ikke mange overraskelser at komme med, og aktien endte uændret i 82 kr.

Nordjyske Bank leverede til gengæld pæn fremgang sammenlignet med de proforma-tal, som banken selv har fremstillet efter fusionen med Nørresundby Bank. Indtægterne voksede pænt, nedskrivningerne faldt, og bundlinjen voksede. Det var nok til en stigning på 2,3 pct. til 112 kr. for den nordjyske bankaktie.


/ritzau/FINANS