Aktier: Gigaordre giver Vestas vinger i lysegrønt marked

Det danske aktiemarked er tirsdag middag præget af en lettere optimisme, der til gengæld ikke gør sig gældende på flere af de europæiske børser, hvor der modsat bliver handlet i rødt.

Ved middagstid stiger det danske C20 Cap-indeks omkring 0,2 pct. til 986,62, mens der samme tid er indeksfald på 0,7 pct. i Frankfurt, 0,3 pct. i Paris og 0,6 pct. i London. Derudover ligger det paneuropæiske Stoxx 600-indeks 0,4 pct. lavere.

Herhjemme er det stigninger og positive nyheder fra nogle af eliteindeksets sværvægtere, der er med til at holde stemningen i vejret tirsdag middag.

Et af de danske eliteselskaber, som nyder stor interesse, er Vestas, som stiger 2,5 pct. til 462 kr. Den aarhusianske vindmøllemager bekræfter i en meddelelse, at selskabet skal levere vindmøller til seks vindkraftværker i Norge med en samlet kapacitet på 1 GW. Det er Vestas' største ordre til dato, og projektet omfatter 278 vindturbiner med en effekt på 3,6 MW hver.

Ifølge Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef i Sydbank, er det særligt interessant, at vindmøllevirksomheden skal levere til det norske marked.

- Det er superfedt for Vestas, at den her ordre går igennem. Det er et tigerspring ind på det norske marked, som jo er et marked, hvor Vestas egentligt ikke rigtigt har været repræsenteret. Så det er rigtigt godt nyt, siger Jacob Pedersen til Ritzau Finans.

Fra banksektoren har Silkeborg-baserede Jyske Bank været på banen med sit regnskab for 2015, hvor der dog ikke var meget spænding i forhold til regnskabstallene, da de tidligere er blevet oplyst. I januar meddelte banken således, at der for fjerde kvartal af 2015 blev ventet et resultat før skat på 1075 mio. kr. Det var også det tal, der fremgik af tirsdagens regnskab.

Nyt var det dog, at Jyske Bank forhøjer sit aktietilbagekøbsprogram med 250 mio. kr. til 750 mio. kr. Der bliver samtidig foreslået et udbytte på 5,25 kr.

Desuden kunne Jyske Bank, der tirsdag middag stiger 0,2 pct. til 301,40 kr., fortælle, at der har været godt gang i boliglånet i 2015 efter fusionen med BRFkredit.

I en anden del af den danske finanssektor har Nordea fået sænket sin anbefaling af finanshuset Carnegie. Den lyder nu på "sælg" fra tidligere "hold", fremgår det af data fra Bloomberg News.

Samtidig er kursmålet skåret ned til 59,73 kr. mod tidligere 68,12 kr. for Nordea-aktien, der tirsdag ved middagstid stiger 0,4 pct. til 68,40 kr.

Kigges der mod den danske medicinalindustri har Novo Nordisk fået gode resultater i det andet af to studier, der blev udført for at påvise fordele med selskabets nye langtidsvirkende insulin, Tresiba.

I et blindet studie, der sammenligner Tresiba med verdens bedst sælgende insulin, Lantus, viste Tresiba sig at reducere risikoen for hypoglykæmi, eller et for kraftigt fald i blodsukkeret, sammenlignet med Lantus. Det fremgår af en meddelelse fra Novo Nordisk, der tirsdag middag stiger 1,2 pct. til 352,20 kr.

Uden for eliteindekset er der skiftet ud på ledelsesgangene hos allergivirksomheden ALK-Abelló, der sent mandag meddelte, at man tog afsked med den nu forhenværende topchef, Jens Bager.

Ifølge bestyrelsesformand Steen Riisgaard, der er fungerende topchef, indtil en ny mand er fundet, skal selskabet bruge en mere kommercielt og markedsorienteret topchef til at føre selskabet videre.

Det har Steen Riisgaard fortalt på en telekonference tirsdag, hvor det desuden er kommet frem, at det formentlig kommer til at tage omkring seks måneder at finde ALK's næste topchef og i bedste fald måske fire måneder. Ved middagstid tirsdag stiger ALK-Abelló 1,3 pct. til 986 kr.

Efter mandagens børslukning var der også regnskabsnyt fra softwareselskabet Simcorp, der i tirsdagens handel falder 6,5 pct. til 279,70 kr. På toplinjen har selskabet haft et rekordstort 2015, men forventningerne for 2016 er imidlertid på linje med de opnåede resultater i fjor på trods af, at selskabet har fået hul på det vigtige amerikanske marked.

Blandt sidepapirerne er der også en række ændrede kursmål, idet forsikringsselskabet Topdanmark har fået sænket kursmålet hos HSBC til 181 kr. fra 206 kr. Storbankens anbefaling af forsikringsaktien er dog fortsat "køb". Topdanmark falder tirsdag middag 0,1 pct. til 153 kr.

Hos medicinalselskabet Lundbeck er det Deutsche Bank, som har løftet kursmålet til 270 kr. fra 238 kr., idet analytikerne "ser større potentiale" i aktien. Anbefalingen af aktien, der ved middagstid stiger 0,5 pct. til 251 kr., er stadig "køb".

Resten af tirsdagen byder på regnskaber fra Grønlandsbanken, Nordfyns Bank, Kreditbanken og Hvidbjerg Bank. Også Dantax kommer med tal, men det er for andet kvartal af det forskudte regnskabsår 2015/16.