Aktier: Gevinsthjemtagning og pres på råvarepriser gav dyk på Wall Street

De amerikanske aktiemarkeder sluttede mandagen med endnu en omgang kursfald.

Læs mere
Fold sammen

Et massivt prisfald i oliemarkedet pressede Wall Street i mandagens handel, der også var præget af en vis gevinsthjemtagning efter en stærk afslutning på sidste uge fredag.

S&P 500-indekset sluttede mandag med en fald på 0,7 pct. til 2077,07, og de tunge aktier i Dow Jones droppede knap 0,7 pct. til 17.730,51. Teknologi- og biotekaktierne i Nasdaq-indekset lukkede med et minus på 0,8 pct. til 5101,81.

- Aktiemarkederne har stort set trådt vande i år, da de økonomiske data har været temmelig svage, især for så vidt angår den globale scene. I takt med at vi kommer ind en periode, hvor Federal Reserve vil begynde at hæve renterne, fortsætter markedet med at blive konfronteret med en langsom global vækst, som fortsat vil være en udfordring, siger markedsstrateg Kevin Caron fra Stifel Nicolaus & Co. i New Jersey til Bloomberg News.

Der var ingen nøgletal af tage stilling til mandag, og i det hele taget er ugen præget af en udbredt mangel på økonomiske indikationer fra USA.

Prisen på en tønde olie faldt mandag til et nyt seksårigt lavpunkt på grund af øgede udsigter til, at det allerede eksisterende overudbud vil fortsætte.

Opecs møde i slutningen af sidste uge bidrog ikke til en løsning på overforsyningen, og mandag måtte branchens sværvægtere Exxon Mobil og Chevron se et kursfald på næsten 3 pct. i øjnene. Segmentet i S&P 500 er faldet 10 pct. siden sidste tirsdag.

Også industrimetallerne var under pres, hvilket gav kursfald i blandt andet kobberproducenten Freeport-McMoran, der droppede mere end 8 pct.

De amerikanske konkurrencemyndigheder vil sætte en stopper for den planlagte fusion mellem kontorforsyningskæderne Staples og Office Depot. Myndighederne vurderer, at den nye kæde vil blive dominerende i USA og derved begrænse konkurrencen væsentligt. Staples faldt 14 pct., og Office Depot dykkede 16 pct.

General Electric har trukket sig fra et salg af konglomeratets hvidevaredivision til svenske Electrolux. Også her er det konkurrencemyndighederne i USA, der har stillet sig på tværs af handlen. Electrolux' amerikanske ADR-notering faldt næsten 15 pct.

Restaurationskæden Chipotle Mexican Grill var igen i modvind på grund af flere fund af kolibakterier i selskabets produkter. Nu indrømmer kæden, at det vil ramme salget i fjerde kvartal. Aktien dykkede både onsdag, torsdag og fredag i sidste uge, og efter meddelelsen, der blev udsendt sent fredag, har flere finanshuse også sænket anbefalingen af aktien. Chipotle-aktien faldt 1,7 pct.

Netflix har problemer med at sikre global licensering af sit indhold i forbindelse med den internationale ekspansion. Streamingselskabet faldt 4,3 pct.

De amerikanske aktiefutures ligger ved sekstiden tirsdag morgen med fald på 0,4-0,5 pct.

/ritzau/FINANS

 

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk