Aktier: Gevinsthjemtagning efter gode regnskaber

De amerikanske aktier sluttede med mindre kursfald fredag, hvor et ellers solidt regnskab fra en af Wall Streets helt tunge selskaber - General Electric (GE) - katalyserede gevinsthjemtagning i hele segmentet, hvilket sendte Dow Jones-indekset på tilbagetog.

Foto: BRENDAN MCDERMID. Arkivfoto. De amerikanske aktier sluttede med mindre kursfald fredag, hvor et ellers solidt regnskab fra en af Wall Streets helt tunge selskaber - General Electric (GE) - katalyserede gevinsthjemtagning i hele segmentet, hvilket sendte Dow Jones-indekset på tilbagetog.
Læs mere
Fold sammen

Samtidig viste teknologiaktierne en vigende tendens oven på en positiv udvikling ti dage i træk, mens energiselskaberne fik klø efter vigende oliepriser.

S&P 500-indekset sluttede fredag med et tab på under 0,1 pct. i 2472,54, og det tunge Dow Jones-indeks lukkede med et minus på knap 0,2 pct. til 21.580,07.

Nasdaq-indekset endte med et minus på under 0,1 pct. i 6387,75 oven på torsdagens rekord.

Dermed er udviklingen i den seneste uge blandet. Dow Jones-indekset er faldet 0,3 pct. over de fem dage, mens S&P-aktierne er steget 0,5 pct., og Nasdaq-indekset har kastet 1,2 pct af sig.

Mandag morgen er udviklingen i de amerikanske futures fortsat afdæmpet. Såvel S&P-futuren som Nasdaq-futuren falder 0,2 pct.

Der var ingen nøgletal fredag, og det var alene regnskabsdata, der stod bag markedsudviklingen. Og da gevinsthjemtagning efter regnskabstal fra GE spredte sig til andre store industrikoncerner som Caterpillar og 3M, var dagen dømt til at lukke i rødt under en forholdsvis lav volumen.

»Vi har haft nogle gode stigninger de sidste par uger, og investorerne evaluerer primært indtjeningen i dag,« siger chefstrateg Erick Ormsby fra Alcosta Capital Management i Californien til Reuters.

Indtjeningen har generelt slået forventningerne i den forløbne del af regnskabssæsonen. Analytikere vurderer en overordnet stigning i resultaterne i S&P 500-selskaberne på 8,6 pct. i andet kvartal og en omsætningsstigning på 4,6 pct. ifølge Thomson Reuters.

GE FØRTE AN I INDUSTRIEL NEDTUR

Industrisegmentet endte som en af fredagens ringeste med et tab på godt 0,2 pct.

General Electrics kvartalsregnskab overraskede ellers positivt med både bedre omsætning og driftsindtjeningen end forudset, men de modvillige investorer kastede alligevel aktien i grams, og dagen sluttede med et fald på 2,9 pct.

Anderledes positivt gik det industrikonglomeratet Honeywell, der leverede over forventningerne. Regnskabet var krydret med en opjustering af salgsforventningerne til hele året, og Honeywell-aktien lukkede 1 pct. højere.

Industripapirerne blev overgået i negativ retning af energisektoren. Det var på trods af et flot kvartalsregnskab fra Schlumberger, der er en af de største underleverandører til oliebranchen.

Energisegmentet faldt 0,9 pct.

Ebay, Microsoft og Visa stod alle til regnskab for torsdag aftens sene kvartalsdata.

Ebay kunne ikke leve op til forventningerne på resultatsiden, og aktien faldt 1,5 pct.

Microsoft leverede modsat et bedre kvartalsoverskud end estimeret med en højere omsætning end forventet efter en stærk udvikling i den hurtigt voksende »cloud computing«-virksomhed. Alligevel faldt aktien 0,6 pct.

Kreditkortkæmpen Visa landede også et bedre end forventet overskud og koncernen hævede samtidig helårsindtjenings-prognosen, hvilket sendte Visa-aktien 1,5 pct. op.