Aktier: Gevinsthjemtagning efter Fed-forårsagede stigninger

Der pustes ud på det amerikanske aktiemarked i torsdagens tidlige handel, efter at onsdagen bød på pæne stigninger til de tre toneangivende indeks under indtryk af meldingerne fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve.

Læs mere
Fold sammen

Efter kort tids handel falder S&P 500-indekset med 0,3 pct., mens Nasdaq-indekset står i mod og stiger 0,1 pct. Dow Jones-indekset falder med 0,4 pct.

Onsdag blev markederne trukket op af de afsluttende bemærkninger fra rentemødet i Federal Reserve. Bankens rentekomité, Federal Open Market Committee (FOMC), besluttede, at den vil vente på overbevisende argumenter for, at den økonomiske vækst i USA presser inflationen op, inden de toneangivende renter bliver hævet.

Det er vand på aktiemarkedets mølle, da et lavt renteniveau giver ekstra incitament til investeringer i aktier, og det reagerede investorerne på, efter at der gennem den seneste periode har været en del spekulation om, at en renteforhøjelse fra Federal Reserve var rykket tæt på. Et langsommere tempo for opstramninger anses derfor for værende positivt for markederne.

- Det er positivt, fordi den (Federal Reserve, red.) dermed vil fjerne ”punch-bowlen” langsommere end frygtet, det vil sige stramme likviditeten op langsommere end ventet. Kun meget stærke job-, inflations- eller løntal kan ændre dette, så vi kan komme i en situation med, at ”good news is bad news,” skriver Henrik Drusebjerg, der er chefstrateg hos Carnegie, i en kommentar.

Torsdag ser det dog umiddelbart ud til, at der bliver taget lidt gevinst hjem efter onsdagens stigninger.

På aktiesiden dykker Noble Energy foranlediget af nye tunge fald i oliepriserne. Den amerikanske referenceolie, WTI, falder med omkring 4 pct. til 42,91 dollar per tønde torsdag, og det kan mærkes på Noble-aktien, der falder med 2,5 pct. til 46,91 dollar fra start. Aktien steg dog også med 5,5 pct. onsdag, hvor olieprisen steg.

Det sløje oliemarked kan også mærkes på energikæmpen Chevron, der falder med 1,8 pct. til 104,74 dollar i den tidlige handel, og Exxon Mobil, der falder med 1 pct. til 85,19 dollar.

/ritzau/FINANS