Aktier: Gevinster hevet i land med fald farmasektoren

De kraftige kursgevinster fra onsdagens handel gav torsdag anledning til stigende profithjemtagning på det amerikanske aktiemarked.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: BRYAN R. SMITH

Det var dog langt fra tale om egentlige tømmermænd oven på onsdagens kursfest, men snarere en velovervejet markeds-konsolidering, hvor især farmasektoren blev sendt ned efter signaler om højere reguleringsmæssige omkostninger fra Trump-regeringen.

S&P 500-indekset sluttede med et minus på knap 0,2 pct. til 2381,38. Det tunge Dow Jones-indeks faldt knap 0,1 pct. til 20.934,55, mens Nasdaq-papirerne modsat holdt næsen oven vande med en marginal stigning på under 1 point til 5900,76.

De asiatiske aktiemarkeder ligger stærkt blandede fredag morgen, mens de toneangivende amerikanske aktiefutures svinger tæt på nulpunktet.

TRUMP-BUDGET MED MODSTRIDENDE INDHOLD

Præsident Donald Trumps budget viste sig at indeholde højere reguleringsmæssige omkostninger for sundhedssektoren og en nedskæring i den føderal finansiering til medicinsk forskning. Men selv om budgettet stadig er langt fra at blive en realitet, gav det handlerne grund nok til at sælge ud i farmasektoren.

»Sundhedssektoren bliver trukket ned af medicoselskaberne og bioteknologi. Disse sektorer har faktisk gjort det ganske godt i år til dato, så det er blot et lille bump på vejen. Der er en del volatilitet i disse aktier, da præsidenten har lovet at fremskynde lægemiddel-godkendelsesprocessen. Men nu foreslår han at skære i budgettet for FDA, hvilket kan gøre det vanskeligt at få hurtige godkendelser igennem,« siger chefstrateg Brian Jacobsen fra Wells Fargo Funds Management i Wisconsin til Reuters.

DEFENSIVE PAPIRER I BUND

Trods et fald på sektorbasis på 0,9 pct. var sundhedssektoren dog ikke den dårligst ydende. Forsyningsselskaberne overgik farma-aktierne i negativ udvikling, idet segmentet her faldt 1,1 pct.

Bedst klarede finansaktierne sig efter onsdagens dyk. En let vending i renten mod højere niveauer trak bank og forsikring op med 0,3 pct.

Torsdagens nøgletal var blandede med en spids flere førstegangsledige i sidste uge end ventet, mens det påbegyndte boligbyggeri udviklede sig bedre end ventet.

Til gengæld faldt antallet af byggetilladelser, og også erhvervslivets aktivitetsindeks fra Federal Reserve Bank of Philadelphia for marts viste et fald.

Indekset droppede til 32,8 fra 43,3, mens økonomernes estimat lød på et indeks på 30,0.

It-selskabet Oracle stod til regnskab for udviklingen i tredje kvartal, der blev offentliggjort efter børstid onsdag. Generelt slog tallene analytikernes forventninger, men især den voksende efterspørgsel efter de cloud-baserede tjenester gav anledning til et kurshop på 6,2 pct.

Tyson Foods måtte se et kursfald på 1,7 pct. i øjnene, efter nyheder om at en for fjerkræ meget dødbringende fugleinfluenza har inficeret endnu en af Tysons leverandør-kyllingefarme.

Tøjkoncernen Canada Goose, der mest begår sig i dynejakker, havde første børsdag i New York og Toronto. Aktien fik en flot introduktion med en stigning på knap 26 pct. i forhold til introduktionskursen i New York.