Aktier: Genmab tog fem på stribe i passivt marked

Det gik lidt op og ned for de danske aktier fredag, hvor aktiviteten - efter en stribe meget volatile dage - var ganske lav og præget af sommerferiestemning.

Læs mere
Fold sammen

C20 Cap-indekset formåede lige netop at skrabe den fjerde rekord i denne uge - og nummer 32 i 2015 - til sig med en stigning på 0,03 pct. til 1054,96 - efter at have svinget frem og tilbage dagen igennem.

- Det har været en dag præget af meget få nyheder. Vi har ligget meget stille i Europa, og omsætningen er også til den lave side. Det tyske parlament har godkendt hjælpepakken til Grækenland, og det er positivt, men det er også helt som ventet, siger Ole Kjær Jensen, der er afdelingschef for aktier hos Sydbank, til Ritzau Finans.

For biotekselskabet Genmab var der til gengæld ingen slinger i valsen - aktien fortsatte derudaf for fuld damp og nappede femte rekord ud af fem mulige i denne uge med en stigning på 2,2 pct. til 683,50 kr.


Ifølge en artikel fra Financial Times torsdag satser flere investorer stort på biotekselskaber, som er tæt på teknologiske gennembrud, hvilket fik Nasdaq Biotech-indekset til at stige med hele 30 pct. onsdag eftermiddag. Og det sender tilsyneladende også varme vinde over Genmab.

En indikation på, at der ikke var helt så meget jubelstemning som de foregående dage, var dog, at flere defensive aktier gjorde sig til i toppen hele fredagen. Det gjaldt blandt andre Chr. Hansen, der steg med 0,7 pct. til rekorden 377,30 kr., Novozymes, der steg med 0,9 pct. til rekorden 354,90 kr., og Coloplast, der steg med 2,1 pct. til 491,80 kr.

Rekord var der også for Pandora, der steg med 0,5 pct. til 777 kr., og til DSV, der kørte et plus på 0,1 pct. til 237,20 kr. hjem - også hos de to aktier uden selskabsspecifikke nyheder.


Novo Nordisk faldt med 0,3 pct. til 401,30 kr. og kunne dermed ikke følge op på torsdagens rekord. Aktien har ellers i denne uge været positivt påvirket af, at der sent sidste uge blev præsenteret data for GLP-1-analogen Semaglutid, der indikerer, at midlet kan gå hen og blive markedsleder i segmentet på sigt. En position, der lige nu indtages af Victoza - ligeledes fra Novo Nordisk.


Det positive fokus har bragt Novo Nordisks markedsværdi op omkring 1050 mia. kr.


Knap så positiv fokus var der til TDC og FLSmidth, der begge var påvirket af regnskaber fra konkurrenter. For TDC drejede det sig om Teliasonera, der inden børsåbning meldte om udfordrende markedsforhold i Danmark i sit regnskab for andet kvartal.


Selskabet kunne rapportere om en fremgang i omsætningen i Danmark på 4 pct. til 1448 mio. svenske kr. Driftsoverskuddet (EBITDA) faldt derimod 14 pct. til 162 mio. svenske kr.

Det danske telemarked har længe været præget af intens priskrig, og det rammer særligt TDC, der igennem mange kvartaler har tabt tusindvis af kunder. TDC-aktien faldt med 1,2 pct. til 52,60 kr.


Investorer med interesse i FLSmidth kunne ligeledes skæve til den svenske side af Øresund, hvor Sandvik, der ligesom det danske ingeniørselskab leverer udstyr til minesektoren, afleverede regnskab for andet kvartal.

Sandvik præsterede i årets andet kvartal et overskud før skat på 2,3 mia. svenske kr. Blandt analytikerne var der ifølge SME-direkt ventet et overskud på 2,4 mia. svenske kr. Ordreindgangen er talt sammen til 22,7 mia. svenske kr., og her havde analytikerne ventet en tilgang på 22,9 mia. svenske kr.

FLSmidth faldt med 0,9 pct. til 328,10 kr. - men det hører dog med til historien, at aktien sluttede øverst i C20 Cap-indekset torsdag.

Vestas faldt med 0,7 pct. til 375 kr. Vindmølleproducenten, der også generelt har klaret sig rigtig godt på aktiemarkedet på det seneste, var i fokus efter meldinger fra det amerikanske kæmpekonglomerat General Electric (GE), der præsenterede regnskab for andet kvartal.

Vestas er nemlig i konkurrence med GE's energidivision, der blandt andet producerer vindmøller. Og netop på vindområdet var der stor fremgang. GE afskibede 806 møller i andet kvartal mod 510 i den tilsvarende periode et år tidligere.

Og på ordresiden blev der modtaget bestillinger på 888 møller mod 715 i andet kvartal sidste år.


For Nordea var fredag dagen derpå efter et umiddelbart godt regnskab for andet kvartal, der i første omgang kastede en stigning til aktien af sig, men ud på torsdagen faldt Nordea tilbage og sluttede marginalt lavere.

Og også fredag var aktien i negativt terræn. Nordea faldt med 1,8 pct. til 87 kr. og sluttede dermed helt mod bunden af C20 Cap-indekset. Det kom blandt andet som reaktion på, at Swedbank sænkede sin anbefaling af Nordea til "neutral" fra "køb". Dertil kom nogle mindre kursmålsjusteringer.

Mærsk-aktierne endte med et fald på 0,1 pct. til 12.050 kr. for A-aktien og en neutral udvikling for B-aktien. På negativsiden viste tal fredag, at fragtraterne mellem Asien og Europa endnu engang faldt i denne uge, mens borerigdivisionen Maersk Drilling stod for dagens positive nyhed med en femårig forlængelse af kontrakten til den flydende borerig Heydar Aliyev, der tidligere var kendt som Maersk Explorer.

Aftalen har en værdi af estimeret 523 mio. dollar, fortalte Maersk Drilling.


Blandt sidepapirerne kæmpede småaktionærerne i Mols-Linien videre mod den overtagelse, som måske er på vej fra kapitalfonden Polaris. I Berlingske oplyste Thomas Tang, der repræsenterer modstanden mod overtagelsestilbuddet, at gruppen af "nej tak"-aktionærer nu er over 5 pct. af aktiekapitalen. Den skal dog op over 10 pct. for at være sikker på at kunne blokere en tvangsindløsning.


Mols-Linien-aktien steg med 1,3 pct. til 37,70 kr. fredag, og er dermed fortsat et pænt stykke over de 34 kr. per aktie, som Polaris har tilbudt.

/ritzau/FINANS