Aktier: Genmab stråler med rekordnotering i negativt C20

Genmab er den store stjerne på det danske aktiemarked mandag, efter at biotekselskabet er kommet nærmere en lancering af sit kræftmiddel Daratumumab på det lukrative amerikanske marked.

Læs mere
Fold sammen

Genmab er den store stjerne på det danske aktiemarked mandag, efter at biotekselskabet er kommet nærmere en lancering af sit kræftmiddel Daratumumab på det lukrative amerikanske marked. Selskabets aktie ligger rekordhøjt, mens der er fald i hovedparten af de øvrige aktier i C20-indekset, der ved 11.45-tiden derfor er faldet 0,8 pct. til 1000,32.

Fald er der også i resten af Europa, efter at der endnu ikke er kommet en afklaring om situationen med Grækenland, som skulle have betalt et afdrag på 300 mio. euro på sin gæld i fredags - og endnu ikke har kunnet forhandle sig frem til nye betingelser med sine långivere.

- At grækerne har udbedt sig frist til først at skulle betale ved udgangen af måneden betyder, at vi kører videre med det gamle spil med, at vi sparker dåsen længere ned ad vejen hele tiden, uden at vi finder en løsning. Det giver noget nervøsitet, og jeg tænker, at det er det, der trækker markedet en lille smule ned, siger chefaktierådgiver Michael Borre fra Nordea til Ritzau Finans.

I det generelt sure marked stråler Genmab med en stigning på 2,8 pct. til 609,50 kr. Selskabet oplyste sent fredag, at det nu er et skridt tættere på at lancere kræfthåbet Daratumumab i USA. Det skyldes, at partneren Janssen har indsendt en såkaldt løbende registreringsansøgning til den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, om en markedsføringstilladelse til kræftmidlet, der ifølge flere analytikere ventes at kunne nå et topsalg på et pænt milliardbeløb i danske kr.

- De data, der har været fremlagt indtil videre, er så stærke, at vores analytiker nærmest ser det som en formsag, at midlet bliver godkendt. Han indregner det allerede med 100 pct. sandsynlighed for, at det kommer på markedet, så det fortæller også en historie om, hvor sikker han er på, at den her ansøgning kommer igennem, og han mener, at det bliver allerede i år, at det kan komme på markedet, siger Michael Borre.

Nordea Markets har efter nyheden hævet kursmålet for Genmab-aktien til 815 kr. fra tidligere 738 kr., og anbefalingen er fortsat "køb".

- Nordea Markets estimerer et topsalg på 4 mia. dollar om året, totalt set for Daratumumab, og det er væsentligt over, hvad andre analytikere estimerer for det lægemiddel. Vi tror, at resten af markedet undervurderer salgspotentialet, og selvom aktien er steget helt vildt, mener vi, at man bare skal holde fast. Værdipotentialet i det lægemiddel er så stort, at der efter vores vurdering er meget mere at komme efter, siger Michael Borre.

Blandt de øvrige C20-aktier ligger Nordea i bunden af indekset med et fald på 3 pct. til 85,50 kr. Det sker uden bagvedliggende nyheder. Novo Nordisk falder desuden 1,5 pct. til 375,10 kr., selvom selskabet i løbet af weekenden har præsenteret en stribe detaljerede studiedata på en diabeteskonference i Boston, USA.

Det gælder blandt studiedata omkring præparat Xultophy - der er et kombinationsprodukt mellem Tresiba og Victoza - der i et nyt sammenligningsstudie med verdens bedst sælgende insulin, Lantus, fra den franske medicinalkoncern Sanofi, er kommet ud som vinderen.

På konferencen har Novo også fremlagt data, der viser, at GLP-1-midlet Victoza har vist sig at give fordele for diabetikere, der faster under ramadanmåneden, i forhold til tabletbehandling med Sulfonylurinstof.

Sydbank kalder studiedataene positive, men vurderer ikke, at det er noget, der for alvor vil rykke aktien i opadgående retning.

- Lantus er jo guldstandarden inden for insulinbehandling, så det er selvfølgelig positivt, at Novo er i stand til at vise overlegenhed i forhold til det. Jeg tror dog ikke, at vi vil komme til at se nogen kraftig kursreaktion. Vi ved allerede, at Xultophy har en god effekt, så det ville overraske mig meget, hvis det fik en stor effekt på aktien, siger analytiker Søren Løntoft Hansen til Ritzau Finans.

Nyheder fra den amerikanske diabeteskonference har omvendt formået at løfte aktien i Zealand Pharma, idet Sanofi har fremlagt data fra et studie med GLP-1-analogen Lyxumia, som er opfundet af det danske selskab.

Lyxumia kom succesrigt igennem et studie, der sammenlignede midlet med Sanofis hurtigvirkende insulin, Apidra. Lyxumia viste sig i to tilfælde at kontrollere blodsukkeret lige så godt som i de patientgrupper, der fik Apidra. Zealand-aktien stiger 6,8 pct. til 118,5 kr.

Uden for C20 er der også fokus på rederiet DFDS, som startede mandag med at stige, efter at det søndag meddelte, at det køber to færger fra konkurrenten Eurotunnel, der har opgivet at drive færgedrift på Den Engelske Kanal. Handlen styrker forventningerne om, at den langvarige sag mellem Eurotunnel og DFDS er ved at finde sin afslutning.

- Vi er godt nok blevet skuffet nogle gange, hvor vi troede, at Eurotunnel havde tabt, men hvor de så fandt en ny appelmulighed. Men hvis du har solgt dine skibe, så gider du nok ikke appellere flere gange, så i min bog må vi næsten sige, at nu er den sag lukket. Det er uhyre positivt for DFDS, siger Michael Borre.

Han vurderer, at den sandsynlige nye konkurrencesituation kan udløse en opjustering fra DFDS.

- Der er en mulighed for, at DFDS kommer ud og hæver deres forventninger til 2015, for de gamle forventninger var under forudsætning om, at Eurotunnel ville fortsætte på ruten, siger Michael Borre.

Nyheden til trods ligger DFDS-aktien til et fald på 0,6 pct. til 835 kr., efter at den tidligere på dagen havde toppet i 856 kr. Aktien er dog steget pænt de seneste uger fra et niveau omkring 690 kr. medio maj.

Der er godt nyt fra TDC, som har vundet en mobilaftale med det statslige energiselskab Dong. Teleaktien steg som den eneste i C20-regi i torsdagens handel, hvor det blev til en stigning på 1,6 pct., og mandag løfter den sig yderligere 0,8 pct. til 52,35 kr.

Imens følger Mærsk B-aktien nogenlunde markedet med et fald på 1,0 pct. til 13.050 kr. Selskabets containerben Maersk Line må konstatere, at raterne på den vigtige handelsrute mellem Asien og Europa fortsætter med at dratte ned. I sidste uge faldt raterne nemlig med hele 17 pct., hvilket betyder, at det nu kun koster 284 dollar at få fragtet en tyvefodscontainer (teu). Det skriver shippingavisen Lloyds List.