Aktier: Genmab sat til vægs af udlandet

Biotekselskabet Genmab var onsdag udsat for massivt udsalg blandt udenlandske investorer, og det sendte aktien mod dybet på et dansk aktiemarked, der generelt set var præget af mismod.

Det toneangivende C20 Cap-indeks faldt onsdag 0,8 pct. til 963,46, og dermed blev det ikke til den anden lukkerekord på stribe.

Der var ikke nogen entydig årsag til faldet, da der var nyheder i begge retninger. Tal for den tyske erhvervstillid overraskede positivt, men til gengæld blev dollar svækket en anelse overfor euro, og desuden skuffede et nøgletal for varige forbrugsgoder i USA.

- Aktiemarkedet har været kørt pænt op i en periode i Europa som følge af en styrket dollar, og nu har vi så set en periode, hvor dollar er blevet svækket igen. Det tynger udvalget af aktier, som har kørt meget på, at dollar er blevet styrket, siger Martin Munk, senioraktierådgiver i Jyske Bank, til Ritzau Finans.

Blandt selskaberne var der særligt fokus på Genmab, der trods et fravær af selskabsnyheder faldt hele 6,8 pct. til 497,20 kr. Aktien er dog stadigvæk oppe med 38 pct. i 2015, hvilket gør biotekaktien til den mest stigende blandt C20'erne i 2015.

- Vi kan se, at udlandet sælger stort ud i dag, og det er forklaringen bag kursfaldet. Der er ikke nogen nyheder fra selskabet, men man skal huske, at det er en aktie, der er steget markant i en lang periode, siger Martin Munk.

Udover Genmab var Novo Nordisk med til at trække ned i det danske eliteindeks. Novo afholdte onsdag en telekonference omkring lanceringen af fedmemidlet Saxenda i USA. Her sagde medicinalselskabets finansdirektør, Jesper Brandgaard, at det helt store blockbuster-salg, hvilket vil sige et salg over en mia. dollar, ligger et godt stykke ude i fremtiden.

- Det bliver formentlig ikke på fem års sigt, og så må vi se, hvordan tilskudsordningerne og markedspenetrationen dermed bliver, sagde Jesper Brandgaard, på onsdagens telekonference.

Novo-aktien faldt onsdag 1,3 pct. til 340,70 kr., hvilket gav en plads i bunden af C20 Cap-indekset, hvor der også var plads til blandt andre ISS, der dykkede 1,2 pct. til 225,00 kr., og Pandora, som smed 1,2 pct. og lukkede i 611,50 kr.

I den anden af indekset var Vestas en af de få aktier, der formåede at holde sig oven vande i det røde bassin. Vestas kunne onsdag fortælle, at det har vundet en ordre på 36 MW til et projekt i Rødby på Lolland. Vindmølle-aktien steg 0,3 pct. til 294,40 kr.

Der var også fremgang til William Demant Holding, der i disse dage er i fokus grundet den årlige amerikanske høreapparatkonference, AudiologyNow! 2015, der løber af stablen i San Antonio, Texas. WDH-aktien steg 0,3 pct. til 587,00 kr.

Helt i top sluttede Tryg dog med en stigning på 0,5 pct. til 868,50 kr.

Ellers var onsdagen præget af en række regnskaber fra selskaber uden for C20.

Det færøske olieselskab Atlantic Petroleum kom med et skidt regnskab for 2014, der var præget af en nedskrivning på 209,1 mio. kr., hvilket resulterede i et minus på bundlinjen på 218,3 mio. kr.

Driftsresultatet før af- og nedskrivninger samt efterforskningsudgifter, EBITDAX, blev på 124 mio. kr., hvilket var et kraftigt fald fra 223,7 mio. kr. i 2013.

I forbindelse med regnskabet blev forventningerne også ændret, så selskabet nu venter et "positivt" EBITDAX-resultat for 2015 mod tidligere et resultat i intervallet 25-75 mio. kr.

Summen af det hele blev et kursfald til 3,8 pct. til 43,00 kr.

Flügger kunne fortælle om store it-vanskeligheder, hvilket både træk resultatet i tredje kvartal ned, men samtidig førte til en større nedjustering for hele årets resultat. Flügger-aktien faldt 1,5 pct. til 408,00 kr.

Anderledes positivt modtog handlerne regnskabet fra Skako, der laver betonblandere og vibrationsudstyr til brug i industrien.

Skako kom godt nok ud af 2014 med et underskud før skat på 2,8 mio. kr., men i 2015 venter koncernen et overskud før skat på 10-15 mio. kr., og det blev belønnet med en stigning på 4,7 pct. til 26,50 kr.