Aktier: Genmab på vej mod fem på stribe

De danske aktier har haft en forrygende uge, og allerbedst har biotekselskabet Genmab klaret sig. Aktien lægger fredag an til fuld plade med fem rekorder ud af fem mulige.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ro på situationen omkring Grækenland, der har skabt voldsom volatilitet gennem de seneste måneder, er tilsyneladende det, aktierekorder er lavet af. I hvert fald er C20 Cap-indekset også uhyggeligt tæt på den fjerde rekord i denne uge - hidtil var tirsdag eneste dag uden, hvor eliteindekset dog var mindre end 0,02 indekspoint fra endnu en rekord.

Efter en positiv start på fredagen falder C20 Cap-indekset dog med knap 0,1 pct. til 1053,88 sidst på formiddagen. Når eliteindekset endnu en rekord, vil det i givet fald være nummer 32 i 2015.

Med godt fem timers handel tilbage er det umiddelbart meget svært at spå om udfaldet, da de 20 eliteaktier balancerer på en knivsæg med nogenlunde ligelig fordeling mellem stigende og faldende aktier.

I toppen af C20 stiger Genmab med 1,5 pct. til 679,25 kr. Igen sker det uden nævneværdige nyheder om Genmab specifikt, men de seneste dage har der generelt været meget fokus på bioteksektoren.

Ifølge en artikel fra Financial Times torsdag satser flere investorer stort på biotekselskaber, som er tæt på teknologiske gennembrud, hvilket fik Nasdaq Biotech-indekset til at stige med hele 30 pct. onsdag eftermiddag. Og det sender tilsyneladende også varme vinde over Genmab.

En indikation på, at der ikke er helt så meget jubelstemning som de foregående dage, er også, at flere defensive aktier gør sig til i toppen. Det gælder blandt andre Chr. Hansen, der stiger med 0,6 pct. til rekorden 377 kr., Novozymes, der stiger med 0,9 pct. til rekorden 354,80 kr., og Novo Nordisk, som lægger 0,02 pct. til sin værdi og ligger til rekord i 402,50 kr.

Sidstnævnte har denne uge været positivt påvirket af, at der sent sidste uge blev præsenteret data for GLP-1-analogen Semaglutid, der indikerer, at midlet kan gå hen og blive markedsleder i segmentet på sigt. En position, der lige nu indtages af Victoza - ligeledes fra Novo Nordisk.

Fredagens stigning bringer desuden Novo Nordisks markedsværdi op omkring 1050 mia. kr.

Knap så positivt fokus er der til TDC og FLSmidth, der begge er påvirket af regnskaber fra konkurrenter. For TDC drejer det sig om Teliasonera, der inden børsåbning meldte om udfordrende markedsforhold i Danmark i sit regnskab for andet kvartal.

Selskabet kunne rapportere om en fremgang i omsætningen i Danmark på 4 pct. til 1448 mio. svenske kr. Driftsoverskuddet (EBITDA) faldt derimod 14 pct. til 162 mio. svenske kr.

Det danske telemarked har længe været præget af intens priskrig, og det rammer særligt TDC, der igennem mange kvartaler har tabt tusindvis af kunder. TDC-aktien falder med 0,7 pct. til 52,90 kr. fredag formiddag.

Investorer med interesse i FLSmidth kan ligeledes skæve til den svenske side af Øresund, hvor Sandvik, der ligesom det danske ingeniørselskab leverer udstyr til minesektoren, har afleveret regnskab for andet kvartal.

Sandvik præsterede i årets andet kvartal et overskud før skat på 2,3 mia. svenske kr. Blandt analytikerne var der ifølge SME-direkt ventet et overskud på 2,4 mia. svenske kr. Ordreindgangen er talt sammen til 22,7 mia. svenske kr., og her havde analytikerne ventet en tilgang på 22,9 mia. svenske kr.

FLSmidth falder med 1,5 pct. til 326,40 kr. - men det hører dog med til historien, at aktien sluttede øverst i C20 Cap-indekset torsdag.

Vestas falder med 1,0 pct. til 373,70 kr. Vindmølleproducenten, der også generelt har klaret sig rigtig godt på aktiemarkedet på det seneste, kan senere på dagen blive påvirket af meldinger fra det amerikanske kæmpekonglomerat General Electric (GE), der præsenterer regnskab for andet kvartal.

Vestas er nemlig i konkurrence med GE's energidivision, der blandt andet producerer vindmøller.

For Nordea er fredag dagen derpå efter et umiddelbart godt regnskab for andet kvartal, der i første omgang kastede en stigning til aktien af sig, men ud på torsdagen faldt Nordea tilbage og sluttede marginalt lavere.

Og også fredag er aktien i negativt terræn. Aktien falder med 1,1 pct. til 87,60 kr., og det kommer blandt andet som reaktion på, at Swedbank har sænket sin anbefaling af Nordea til "neutral" fra "køb".

Blandt sidepapirerne kæmper småaktionærerne i Mols-Linien mod en overtagelse, som måske er på vej fra kapitalfonden Polaris. I Berlingske oplyser Thomas Tang, der repræsenterer modstanden mod overtagelsestilbuddet, at gruppen af "nej tak"-aktionærer nu er over 5 pct. af aktiekapitalen. Den skal dog op over 10 pct. for at være sikker på at kunne blokere en tvangsindløsning.

Mols-Linien-aktien stiger med 1,6 pct. til 37,80 kr. fredag og er dermed godt 11 pct. over den pris, som Polaris har tilbudt.

/ritzau/FINANS