Aktier: Genmab og Vestas rykker dybest i panikmarked

Genmab og Vestas dykker dybest i et aktiemarked, der mandag middag synes grebet af panik og falder til 918,9 eller med 4,0 pct. i forhold til slutniveauet fredag i sidste uge.

Læs mere
Fold sammen

Der er rødt hele vejen op gennem C20 Cap-indekset og rødere end på nabomarkederne, hvor det brede fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks begrænser nedturen til 2,2 pct.

- Det virker som en nedsmeltning. Folk er bange for at have noget på bøgerne, så man ser jo en del - ja, vi kalder det jo nærmet panikudsalg, mener chefaktiehandler i Sydbank, Jørn Jakobsen.

- Vores marked er lidt mere illikvidt, og udlandet har købt mange aktier, og måske er det dem, der på vej ud. Det kan være afstedkommet af Novo, som faldt pænt efter regnskabet, og det kan have fået nogen til at spørge, at skal vi så ud?, funderer chefaktiehandleren.

Han henviser desuden til nedjusteringen fra TDC fornylig som en anden mulig kilede til negativ inspiration for de udenlandske investorer.

- Om det er det, der sker, der ved jeg ikke. Men det danske marked har det ikke godt, konstaterer Jørn Jakobsen.

Genmab-aktien falder mandag formiddag 7,3 pct. til 695 kr. i bunden af det røde eliteindeks. Aktien er dobbeltramt, mener Jørn Jakobsen. Dels af sidste uges "placement" af en større aktiepost fra en storaktionær, som allerede fredag kostede aktien et kursfald på 6,4. Dels af en generel negativ stemning over for biotek og it på det amerikanske aktiemarked, hvor Nasdaq-indekset sluttede sidste uge med et fald på 3,3 pct. For blot en uge siden kostede Genmab-aktien 851 kr.

Vestas-aktien er med i C20-bunden med et fald på 6,7 pct. til 394,50 kr. forud for tirsdagens årsregnskab fra vindmølleproducenten. Handelsbanken har mandag ellers hævet kursmålet for aktien med 50 kr. til 550 kr. Anbefalingen er fortsat "køb".

Novo-aktien er med på nedturen om end lidt på afstand med et fald på 3,7 pct. til 316,80 kr. Aktien har haft det svært siden sidste uges offentliggørelse af årsregnskabet for 2015 og de fremadrettede forventninger. Mandag har schweiziske UBS nedjusteret anbefalingen af aktien til "salg" fra "neutral" og sænket kursmålet til 300 kr. fra 370 kr.

De langsigtede mål, som Novo Nordisk meldte ud i forbindelse med sidste uges regnskabsrapportering, er ifølge analytikerne hos UBS for optimistiske.

Umiddelbart før regnskabet kostede Novo-aktien tirsdag i sidste uge 377,70 kr.

I toppen af indekset ligger Nordea, som mandag middag nøjes med et kursfald på 1,2 pct. til 64,55 kr.

- Men den styres jo fra Sverige, hvor det ikke står så slemt til, påpeger Jørn Jakobsen. Det svenske OMX STH30 falder 2,4 pct.

Hos norske DNB har GN Store Nord fået kursmålet reduceret til 130 kr. fra tidligere 135 kr. Og Nordea sænker sit kursmål for aktien til 129 kr. fra 135 kr. Aktien falder 2,5 pct. til 115,10 kr.

Novozymes har mandag meddelt, at enzymkoncernen vi omorganisere sig i tre divisioner: Vaskemidler og tekniske industrier, Landbrug og bioenergi samt Føde- og drikkevarer. Ændringen skal styrke Novozymes' evne til at levere mere innovation til kunderne hurtigere og med større kommerciel effekt. Men aktien falder ikke desto mindre 4,9 pct. til 271,60 kr. mandag middag.

Per Aarsleff gennemfører mandag et aktiesplit i forholdet 1 til 10. Fredagens slutkurs svarer omregnet til 196,80 kr. Mandag falder aktien 5,7 pc.-t til 185,50 kr.

Sparekassen Sjælland har besluttet, at bankens 100 pct. ejede datterselskab Sparekassen Fyn sammenlægges med moderselskabet ved en aktiv-overdragelse. I forbindelse med sammenlægningen ændrer banken navn til Sparekassen Sjælland - Fyn. Sparekasse-aktien er blandt de få grønne lyspunkter i mandagens aktiemarked med et plus på 0,6 pct. til 88 kr.

Der kommer mandag regnskab fra Exiqon for fjerde kvartal. Fredag faldt aktien 1,6 pct. til 12 kr. Mandag falder den ydeligere 5,8 pct. til 11,30 kr.