Aktier: Genmab og Pandora taber luft før Trump-tale

Genmab, Pandora og Lundbeck tager jumbopladserne på det danske aktiemarked mandag, hvor investorerne allerede kigger frem mod en tale tirsdag fra Donald Trump, der kan få stor indflydelse på de finansielle markeder.

Den amerikanske præsident varslede for nogle uger siden en omfattende skattereform, og det har efterfølgende sendt særligt de amerikanske aktier mod nye højder.

Forventningerne er bygget på, at lavere skatter øger virksomhedernes overskud og giver forbrugerne flere penge mellem hænderne - som igen kan sætte mere gang i økonomien.

Derfor afventer investorerne indholdet af tirsdagens tale, og på det danske aktiemarked giver det sig udslag i et helt fladt C20 Cap-indeks, der ligger i 1065,21.

- Vi ser et lidt afventende marked. Aktierne er kørt rigtig godt de seneste uger på en forventning om, at Donald Trump vil komme med en skattereform, så derfor vil der være meget fokus på talen. Det er ugens vigtigste punkt, siger Martin Munk, der er aktierådgiver i Jyske Bank.

UDSALG HOS GENMAB

Blandt de danske selskaber er der fokus på Genmab, hvis aktie mandag ligger med et fald på 1,4 pct. i 1352 kr. og dermed er næsten 100 kr. fra rekordniveauet i sidste uge.

- Aktien er nok ramt af lidt gevinsthjemtagning oven på regnskabet i sidste uge, hvor Genmab spillede ud med lidt mere forsigtige forventninger end markedets. Vi tror nu ikke, at man skal lægge så meget i det, da Genmab tidligere har været konservative.

- Det kan også have betydning, at der ikke er de store nyheder på vej fra Genmab de kommende måneder, siger Martin Munk, der også peger på, at den svenske storbank SEB i sidste uge sænkede sin anbefaling af aktien til "hold" som et muligt forhold for kursfaldet.

I bunden af C20 er der også pres på Lundbeck, efter at investeringsbanken Carnegie har sænket anbefalingen af aktien til "sælg" fra "hold".

Medicinalaktien falder 1,7 pct. til 823 kr. og ligger dermed i samme terræn som Pandora, der siver 1,6 pct. til 823 kr., uden at der er nyheder fremme om smykkeselskabet.

MÆRSK TIL TOPS

Omvendt er der fremgang til Mærsk, selv om der ikke umiddelbart er nyt fremme om konglomeratet. Mærsk B-aktien stiger 1 pct. til 11.410 kr.

- Der var en tendens til, at de mere cykliske aktier blev solgt fra i sidste uge, og det kan også være baggrunden for, at aktien får et comeback i dag, siger Martin Munk.

Blandt selskaberne uden for C20 falder Norden-aktien 2,3 pct. til 134,10 kr., men er oppe næsten 30 pct. de seneste tre måneder. Jyske Bank har sænket anbefalingen af aktien til "sælg" fra "reducer".

- Vi vurderer, at aktien er blevet for dyr, efter at den er steget rigtig pænt de seneste måneder. Der er en præmie til indre værdi på 12 pct., så vi mener, at den skal sælges inden regnskabet på torsdag, siger Martin Munk.

Der er også mindre fald til Banknordik, der er kommet med regnskab for 2016.

Forventningerne til 2017 åbner for lavere indtjening, da banken sigter efter et basisoverskud på 150-190 mio. kr. mod 179 mio. kr. sidste år. Aktien dykker 1,8 pct. til 139,50 kr.