Aktier: Genmab og Pandora sikrede C20-rekord nummer 25

De danske eliteaktier endte tirsdag alle i grønt og nåede rekord nummer 25 i år, da C20 Cap steg 1,1 pct. til 1168,81.

Foto: Iris. Fold sammen
Læs mere

Dagen igennem var det Genmab og Pandora, der trak frem, mens opmærksomheden samlede sig omkring et par aktier uden for C20. Her var der tæv til Vestjysk Bank-aktien og gedigen fremgang til SP Group.

De danske eliteaktier fulgte tendensen i det øvrige Europa, hvor stemningen generelt var god, mens investorerne klart regner med, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, vil hæve sin ledende rente i denne uge.

- Markedet har været småt positivt hele dagen, hvor Danmark har ligget fladt en pct. oppe stort set hele dagen, uden at der har været et specielt fokus, konstaterer Mads Zink, chefhandler i Danske Bank.

Pandora endte med en stigning på 3,0 pct. til 661,50 kr. efter at have ligget endnu højere tidligere på dagen.

Henad eftermiddagen stod det klart, at den amerikanske hedgefond AQR Capital Management fortsat tror på dårligere tider for den danske smykkeaktie. AQR har shortet 0,80 pct. af aktierne i Pandora, viser en indberetning til Finanstilsynet.

For knap to uger siden havde hedgefonden til sammenligning shortet 0,71 pct. af aktierne. Andre investorer har modsat begrænset andelen af shortede aktier, som nu udgør 5,45 pct. af Pandora-aktierne.

- Det virker, som om Pandora-aktien generelt er kommet for langt ned, og investorerne har købt op de seneste par dage. Vi ser også, at nogle af de globale smykkepartnere har haft rebounds, og det smitter også af på Pandora, siger Mads Zink med henvisning til blandt andet den amerikanske smykkekæde Signet, der forhandler Pandoras smykker.

Genmab endte øverst i C20 Cap med et løft på 3,8 pct. til 1423 kr., uden at der var store nyheder fremme om biotekselskabet. Mads Zink peger på, at det var udlandet, der handlede ind af aktien og dermed hev den op.

I modsatte ende af indekset endte TDC med en minimal stigning på 0,03 pct. til 37,87, hvilket fulgte en generelt svag udvikling blandt teleselskaberne på de europæiske børser.

TÆV TIL BANK

Vestjysk Bank fik fondsbørsens største øretæve, efter at staten sent mandag enedes med en gruppe investorer om at sælge sin aktiepost med voldsom rabat.

Staten ejer 81,5 pct. af aktierne i Vestjysk Bank, men vil efter planen sælge til en investorgruppe for 123 mio. kr. - svarende til bare 1 kr. per aktie. Det er langt under den nuværende kurs trods et fald på 25,50 pct. til 11,10 kr. tirsdag.

Investorgruppen, der tæller blandt andet Nykredit, Maj Invest, Arbejdernes Landsbank, Novo A/S og AP Pension, garanterer desuden en aktieemission på 745 mio. kr., der vil blive fordelt på lige så mange aktier til 1 kr. per styk.

- Vi har længe ledt efter en køber til banken. Og i mellemtiden er lovkrav og myndighedskrav ikke blevet slækket. Uden en ny ejer ville vi blive ved med at være pressede - og det kunne ende med, at vi ville blive kvalt. Nu har vi så fået en investorkreds, der vil fremtidssikre os, siger bestyrelsesformand Vagn Thorsager.

Modsat huserede SP Group-aktien i toppen med en stigning på 14,2 pct. til 1193 kr. efter meddelelsen om, at en stærk udvikling i april og maj udløser en opjustering i plastvirksomheden. Der ventes nu en omsætning på 1,8-1,9 mia. kr. og et resultat før skat og minoriteter på 170-190 mio. kr.

- Man kan sige, at det, vi nu sigter efter, er et resultat, der ligger 50 pct. over det resultat, vi havde sidste år, og som var fantastisk godt, siger Frank Gad, direktør for SP Group.

- Jeg synes, det er meget usædvanligt for en industrivirksomhed at kunne forvente et overskud, der er 50 pct. højere end det senest realiserede, fortsætter han.

De tidligere forventninger var en omsætning på 1,7-1,8 mia. kr. og et resultat før skat på 150-170 mio. kr.