Aktier: Genmab og Pandora falder mest i dystert marked

De faldende råvarepriser og bekymringer om de globale vækstudsigter har mandag givet anledning til en negativ åbning på de europæiske aktiebørser.

Foto: Christian Liliendahl.
Læs mere
Fold sammen

Det gælder også for det danske aktiemarked, hvor C20 Cap-indekset efter ti minutters handel er faldet 1,1 pct. til 1040,70.

- Striben af svagere end ventede nøgletal fra Asien og Europa skaber tvivl om tilstanden i den globale økonomi, og det har givet anledning til et nedadrettet pres på råvarepriserne, skrev Nordea før børsåbningen i Europa.

Det er en udvikling, som ifølge banken kan komme til at dominere de kommende dage, og som også har givet kursfald på de asiatiske børser mandag.

- Medvirkende til at sende de asiatiske aktier ned i dag er også indtjeningstal fra Kina, som falder 0,3 pct. i juni målt på årsbasis. Ikke et stort fald, men nok til skabe en negativ stemning, når der i forvejen er usikkerhed om de kinesiske vækstudsigter, skriver Nordea.

Der er fald i samtlige 20 aktier i det danske eliteindeks. Årets største højdespringer i indekset, Genmab, står for det største fald med en tilbagegang på 2,4 pct. til 656,50 kr. Det reducerer årets stigning i aktien til 82 pct.

Aktien i smykkevirksomheden Pandora ligger desuden 2,1 pct. lavere i 763 kr. Deutsche Bank har indledt dækning af aktien med anbefalingen "hold" med et kursmål på 770 kr.

Aktien i ingredienskoncernen Chr. Hansen er påvirket af skriverier i Dagbladet Børsen om, at den er meget overvurderet og "helt ude af trit med virkeligheden". Med en P/E-ratio på omkring 40 er der langt bedre alternativer, lyder det fra flere analytikere ifølge avisen. Aktien handler 1,2 pct. lavere i 368,40 kr.

FLSmidth falder desuden yderligere 1,4 pct. til 311,20 kr. efter et fald fredag på 3,3 pct. Aktien er påvirket af prisfaldet på råvarer som følge af selskabets eksponering mod mineindustrien, og torsdag og fredag faldt aktien over 5 pct. efter et svagt regnskab fra en konkurrent samt en nedjusteret anbefaling til ”reducer” fra Handelsbanken Capital Markets.

DSV får opmærksomhed efter et regnskab fra branchekollegaen TNT Express. Det hollandske pakkeselskab, der opererer på nogle af de samme markeder som DSV, øgede i andet kvartal omsætningen med 6,2 pct. fra samme periode sidste år til 1757 mio. euro. For første halvår ligger det justerede driftsoverskud med 42 mio. euro dog knap 63 pct. under første halvår 2014. DSV-aktien falder 1,8 pct. til 230,10 kr.

DFDS aflyser alle afgange mellem Calais i Frankrig og Dover i England indtil tirsdag, efter at en af selskabets færger er blevet beskudt med nødraketter. Episoden er relateret til en arbejdskonflikt. Aktien har startet ugens handel med et fald på 1,7 pct. til 940 kr.

Protesevirksomheden Össur kan endvidere blive påvirket af, at Danske Bank har sænket anbefalingen af aktien til ”hold” fra ”køb”. Kursmålet er dog løftet med 0,5 kr. til 26 kr. Også Nordea og Carnegie har set nærmere på aktien og løftet deres kursmål en smule til henholdsvis 27,5 og 27 kr. Anbefalingen fra de to finanshuse lyder stadig ”køb”. Össurs aktie ligger 1,3 pct. lavere i 23,70 kr.

GN Store Nords store konkurrent til GN Netcom, amerikanske Plantronics, offentliggør efter amerikansk børslukketid mandag aften regnskab. GN-aktien ligger 0,8 pct. lavere i 146,20 kr.