Aktier: Genmab og Nordea i front i rødt marked

Nordea endte tæt på toppen af det danske eliteaktieindeks, som dog endte ugen klædt i rødt uden nogen umiddelbar forklaring. Genmab endte helt øverst efter en varm anbefaling fra Nordea.

- Stigningen i olieprisen fredag er nok med til at vende udviklingen til at være mindre negativ, men ellers er det ikke lige til at forklare dagens udvikling, siger Ole Kjær Jensen, der er afdelingschef hos Sydbank, til Ritzau Finans.

Han påpegede dog, at det øvrige Europa generelt steg 0,7-1,3 pct. for de største indeks ved dansk lukketid.

Som fredagen skred frem blev faldene på det danske aktiemarked mindre, og en god håndfuld aktier endte i positivt territorium. C20 Cap-indekset lukkede i 815,3 efter et fald på 0,2 pct. ovenpå torsdagens tumultariske og storvolatile marked, der endte med en stigning på 1 pct.

Torsdag svingede indekset mellem 793 og 817, der var slutniveauet efter meldingen fra Schweiz om, at valutaen ikke længere var fastlåst til euro.

- Nordea havde en god dag, som de øvrige svenske banker, forklarer Ole Kjær Jensen.

Han havde dog ikke udmiddelbart en specifik forklaring på det, men skønnede, det skyldtes, at aktien har ligget lidt surt de foregående dage og fredag desuden fik noget medvind fra en stigende oliepris. Nordea steg 1,3 pct. til 70,90 kr.

Genmab steg dog mest fredag, da den lukkede i 392,70 - 1,7 pct. højere end torsdga uden anden forklaring, end at Nordea har løftet kursmålet til 450 kr. fra tidligere 390 kr. A.P. Møller-Mærsk-aktierne led under investorernes grundlæggende salgstrang.

Fredag leverede det ugentlige SCFI-indeks over containerrater ellers en stigning på knap 5 pct., og indekset reverserede dermed fire uger i træk med fald. Det kan betyde succes for de ratestigninger, Maersk Line og kollegerne har varslet med effekt fra torsdag.

En tønde Nordsøolie (Brent) til levering til februar steg fredag knap 3 pct., men var fortsat under 50 dollar og dermed fortsat langt under et behageligt niveau for olieselskaber som Maersk Oil. Mærsk B-aktien dykkede med 0,9 pct. til 12.580 kr., mens A-aktien faldt 0,5 pct. til 12.200 kr.

Helt i bunden af indekset lå Pandora og skinnede mat. Aktien har sammen med Vestas været under pres på fondsbørsen i den seneste tid og indtaget de to bundplaceringer i C20 set over de sidste seks handelsdage. Pandora faldt 2,4 pct. til 450,30 kr. Vestas endte i midten af C20 med en stigning på 0,2 pct. til 227,40 kr.

Effekterne af torsdagens schweiziske valutabombe ramte aktier som GN Store Nord og William Demant Holding. De to høreapparatproducenter kan få gavn af hændelsen, da konkurrenten Sonova, verdens største på markedet for høreapparater, har hovedsæde i Schweiz og derfor rammes voldsomt på konkurrenceevnen af den styrkede valuta.

Det var med til at sende GN-aktien til tops i C20 torsdag. Fredag endte den dog uændret i 136,50 kr., mens WDH-aktien, der faldt torsdag, også faldt fredag. Den lukkede i 474 kr. efter et fald på 0,4 pct.

Sonova faldt fredag på Børsen i Zürich. Aktien lå 2,5 pct. lavere ved dansk lukketid efter torsdag at være faldet 13,9 pct.

Heller ikke i næste uge er der udsigt til fred og ro på aktiemarkedet.

- Næste uge, venter jeg, bliver volatil med udsving uden trend op til torsdagens melding fra Draghi i Frankfurt. Usikkerhed om næste søndags
græske valg kan bidrage yderligere til volatiliteten, vurderer Ole Kjær Jensen.