Aktier: Genmab og Mærsk leger tovtrækning i fladt marked

De danske aktier balancerer mellem glæde og sorg fredag formiddag, hvor udsvingene både på indeksniveau og blandt enkeltpapirerne er ganske begrænsede.

Læs mere
Fold sammen

Helt i toppen trækker Genmab fortsat læsset i den rigtige retning efter denne uges opløftende meldinger om kræftmidlet Darzalex, mens sløje ratetal trækker Mærsk-aktierne til bunds i C20 Cap-indekset, som samlet falder med 0,1 pct. til 973,68.

Generelt er der dog vinterferiestemning på markedet, og det giver lav omsætning og meget små udsving. Samtidig er regnskabskalenderen tom, og det er småt med selskabsspecifikke nyheder.

For biotekselskabet Genmab fortsætter torsdagens regnskabsfest dog også fredag. Genmab afleverede sent onsdag årsregnskab for 2015, og selv om de samlede forventninger var lidt under det ventede - desuden primært på grund af større udgifter til forskning og udvikling end ventet - var prognosen for Darzalex til behandling af knoglemarvskræft meget opløftende.

Jyske Bank løftede efter meldingerne sin anbefaling af Genmab til "stærkt køb" fra "køb" på grund af større end ventede indtægter fra Darzalex i kikkerten, og det gav en stigning på godt 4 pct. til biotekpapiret torsdag. Fredag fortsætter den tendens med et plus på 3 pct. til 768,50 kr. for Genmab.

I den modsatte ende af skalaen synker Mærsk-aktierne til bunds efter flere nedslående meldinger om det stærkt pressede marked for containerfragt.

Rateindekset Shanghai Containerized Freight Index (SCFI) faldt i de to uger, der slutter fredag. Og det med et tungt brag. Samlet gik indekset tilbage med 14,2 pct. til indeks 486,7. Dertil skal man lægge fortsat massiv overkapacitet på markedet, og så får man en rigtig dårlig cocktail for containerrederiernes resultatopgørelser.

Rateindekset dækker blandt andet over de tunge ruter mellem Asien og Europa, hvor A.P. Møller-Mærsks containerrederi, Maersk Line, er en dominerende spiller. De ruter udgør 20 pct. af det samlede SCFI. Indekset opgøres normalt en gang ugentligt, men har været på "ferie" i sidste uge grundet det kinesiske nytår.

Mærsks B-aktie falder med 1,7 pct. til 8355 kr., mens A-aktien sætter sig 1,8 pct. til 8170 kr. Med til at øge presset er også, at oliepriserne igen er på retur fredag. Sidst på formiddagen falder prisen for en tønde af den europæiske referenceolie, Brent, med 0,9 pct. til 33,96 dollar.

Med i den mere tunge ende af C20-regi er også storbanken Nordea, der trykkes af kritiske røster fra canadiske RBC, der har sænket sin anbefaling af Nordea til "sector perform" fra "outperform", mens kursmålet er skåret til 75,50 kr. fra 79,50 kr.

Årsagen er blandt andet risiko for faldende renteindtægter og højere nedskrivninger, lyder det fra RBC's analytikere.

Nordea falder med 0,8 pct. til 66,40 kr.

Nytorede Scandinavian Tobacco Group får mindre flatterende omtale i fredagens presse. Ifølge Børsen er Nordea en storkøber af den nynoterede aktie, og det kan skyldes et behov for støtteopkøb i aktien, som er kommet i handel midt i en turbulent børstid. Aktien falder med 0,2 pct. til 100,80 kr. - fortsat med Nordea som klart største køber.