Aktier: Genmab og FLSmidth får størst hug i rødt marked

Medicinalselskabet Genmab og ingeniørkoncernen FLSmidth er mandagens tabere på det danske aktiemarked, hvor investorerne sælger ud af beholdningerne, hvilket blandt andet skyldes bekymring om vækstudsigterne i Kina.

Læs mere
Fold sammen

Omkring 11.15-tiden falder det toneangivende C20 Cap-indeks 1,0 pct. til 1040,96, men er trods faldet dog fortsat ikke langt fra rekorden på 1063,86, som blev sat for præcis en uge siden.

- Markedet er præget af lav risikovillighed og derfor gevinsthjemtagning, og det kommer sig af lidt svage Kina-tal, hvilket har betydet faldende råvarepriser og også presser aktierne herhjemme, siger Jesper Bamberger, der er senioraktierådgiver i Nordea.

Han henviser til, at der fredag var skuffende PMI-tal, mens der mandag har været tal for den kinesiske industri, hvis overskud i gennemsnit faldt med 0,3 pct. i juni.

Jesper Bamberger vurderer, at markederne godt kan fortsætte med at falde de kommende par dage, hvilket dog også kommer af, at aktierne de seneste par uger har kørt pænt oven på en vis form for afklaring på den græske gældskrise.

Udviklingen de kommende dage på aktiemarkederne afhænger ifølge Jesper Bamberger primært af to vigtige begivenheder i USA i denne uge; nøgletal for BNP-vækst i andet kvartal 2015 og rentemøde i den amerikanske centralbank, Federal Reserve.

- Svage væksttal fra USA kan sende aktierne yderligere ned, men det vigtigste er nok alligevel, hvilket indikationer der kommer fra centralbanken ved mødet onsdag. Får vi snart den første renteforhøjelse eller ej, siger Jesper Bamberger.

Blandt selskaberne herhjemme er der fokus på Genmab, hvis aktie mandag middag falder 2,5 pct. til 656 kr., men dog fortsat er steget hele 82,1 pct. i år. Der er også modvind for ingeniørkoncernen FLSmidth, som falder 1,6 pct. til 310,50 kr.

I bunden af C20 Cap-indekset finder man også DSV, der mandag har fået nyt fra branchekollegaen TNT Express. Det hollandske pakkeselskab, der opererer på nogle af de samme markeder som det danske selskab, løftede i andet kvartal omsætningen med 6,2 pct. fra samme periode sidste år til 1757 mio. euro.

For første halvår ligger det justerede driftsoverskud med 42 mio. euro dog knap 63 pct. under første halvår 2014. DSV-aktien falder kort inden middag 1,3 pct. til 231,20 kr.

Der er også fald i Pandora-aktien, efter at den tyske storbank Deutsche Bank har indledt dækning af aktien med anbefalingen "hold" og et kursmål på 770 kr. Smykkeaktien dykker 1,5 pct. til 768 kr.

I den anden ende af indekset stiger Coloplast og Jyske Bank marginalt og ligger som de eneste to aktier i positivt terræn. Coloplast-aktien stiger 0,2 pct. til 490 kr., mens Jyske Bank-aktien ligger 0,1 pct. højere i 352,40 kr.

Uden for det fine selskab falder den islandske protesevirksomhed Össur, efter at Danske Bank har sænket anbefalingen af aktien til ”hold” fra ”køb”. Össur-aktien dykker 2,5 pct. til 23,40 kr.

/ritzau/FINANS

 

Aske Muff +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk