Aktier: Genmab og banker sikrede stort C20-comeback

Fornyet tro på Storbritanniens fremtid i EU var med til at sende de danske aktier i vejret mandag, hvor Genmab, Danske Bank og Nordea fik en god start på ugen.

Læs mere
Fold sammen

C20 Cap-indekset lukkede 2,5 pct. højere i 992,99, og der var fremgang til 19 ud af 20 aktier. Det var primært indikationer på, at briterne stemmer for at blive i EU, når de skal en tur i stemmeboksene på torsdag, der blev modtaget positivt.

»Vi har set et par positive meningsmålinger frem mod EU-afstemningen i Storbritannien i weekenden, som peger på, at der er et lille flertal til dem, som vil blive i EU.«

»Samtidig er aktiemarkedet faldet en del de sidste par uger på netop usikkerheden ved valget, og derfor ser vi et positivt marked i dag,« siger senioraktierådgiver Jesper Bamberger fra Nordea.

Stemningen var en anelse bedre midt på dagen mandag, hvor indekset var oppe at kysse niveau 1005 - efter et hop på knap 4 pct. Men den store stigning blegnede en anelse ud på eftermiddagen.

»Der er stadig en del usikkerhed omkring Storbritannien, og der kommer flere meningsmålinger i løbet af ugen. Intet er afgjort endnu, og det bliver formentlig målingerne frem til torsdag, som kommer til at påvirke stemningen på aktiemarkedet,« siger Jesper Bamberger.

I toppen af C20 sluttede både Danske Bank og Nordea, der oven på et par hårde uger fik en smule medvind, hvilket blandt andet skyldes stigende renter mandag, vurderer Otto Friedrichsen, som er aktiestrateg i Formuepleje.

»Renterne stiger som følge af højere risikolyst blandt investorerne. De lave renter er en udfordring for bankerne og er et grundlæggende pres på forretningsmodellen, så i takt med at renterne kommer lidt tilbage, får bankerne lidt tiltrængt luft,« siger han.

Danske Bank-aktien steg 3,5 pct. til 181,20 kr., mens Nordea - der desuden fik løftet anbefaling af ABG Sundal til "køb" fra "hold" - steg 3,8 pct. til 62,70 kr.

Helt i toppen sluttede FLSmidth-aktien, der pludselig tog et stort hop i de sidste sekunders handel og lukkede 4,7 pct. højere i 245 kr.

Der var også fremgang til Genmab-aktien, som de seneste uger har fået en del tæsk. Selskabet fik mandag omtale i flere af de danske aviser, hvor Børsen blandt andet skrev, at Nordea venter en opjustering fra biotekselskabet senere i år.

Genmab-aktien steg 3,8 pct. til 1139 kr., men er de seneste uger drattet fra rekordniveauet 1266 kr., som aktien satte rekord i 7. juni.

Blød debut for Lundbeck

I samme branche gjorde Lundbeck-aktien mandag comeback i C20-indekset, da medicinalselskabet har vundet pladsen fra Tryg, der nu ikke længere er at finde i det gode selskab.

Det blev dog ikke den vilde fest for Lundbeck, der måtte notere et fald på 0,8 pct. til 236,30 kr. Derimod steg Tryg-aktien med 2,7 pct. til 120,50 kr.

»Det kan give selskabet, som kommer ind i C20 ekstra opmærksomhed, men det bør isoleret set ikke rykke aktien,« siger Jesper Bamberger fra Nordea.

Der var også fremgang til Vestas forud for vindmølleselskabets kapitalmarkedsdag, hvor investorer og analytikere er inviteret til London og kan se frem til at få ledelsens syn på forretningen. Vestas-aktien steg 3,1 pct. til 451,40 kr.

Studie med katte misser mål

Hos allergivirksomheden ALK-Abelló var der nyt fra den britiske konkurrent Circassia, der kunne fortælle, at et fase 3-studie med en vaccine mod katteallergi er slået fejl. ALK-Abelló-aktien steg 4,5 pct. til 1139 kr.

Blandt de mindre selskaber var der fortsat fokus på siliciumproducenten Topsil, der fredag solgte størstedelen af virksomheden til Globalwafers fra Taiwan efter en intens budkrig.

Der er dog muren i krogene, hvor flere aktionærer - der repræsenterer under 10 pct. af aktierne - har krævet, at salget bliver trukket tilbage, fordi der ifølge deres syn på sagen ikke er blevet givet plads til at drøfte et konkurrerende bud fra kinesiske NSIG.

De har krævet en ekstraordinær generalforsamling. Bestyrelsen har lovet at indkalde til en generalforsamling, men understreger dog i en meddelelse, at auktionsprocessen er lukket. Topsil-aktien faldt 1 pct. til 0,29 kr. efter et hop på 51,4 pct. fredag.