Aktier: Genmab-investorer trak gevinster hjem

. Efter en stor kursstigning torsdag blev det atter hverdag for Genmab. Aktien blev ramt af gevinsthjemtagning og kursfaldet holdt det danske C20 Cap-indeks nede i fredagens handel.

Eliteindekset for danske aktier rundede ugen af med et fald på 0,3 pct. til 1167,30.

Genmab kunne torsdag fortælle, at kræftmidlet Darzalex i et forsøgsstudie med tre andre midler har bremset risikoen for fremskreden sygdom eller død med 50 pct. sammenlignet med en patientgruppe, der kun fik de tre øvrige midler.

Ifølge flere analytikere betyder resultaterne, at Darzalex i fremtiden kan blive brugt som den første behandling for patienter med knoglemarvskræft, hvor det i dag kun er nummer to, og dermed kan midlet blive solgt til en langt større gruppe patienter.

Flere banker har hævet kursmål for Genmab-aktien oven på resultaterne, men aktien sluttede nederst i C20 efter et fald på 3,3 pct. til 1401 kr. i forlængelse af torsdagens stigning på 11,3 pct.

I den anden ende af indekset endte ingeniørkoncernen FLSmidth, der steg sammen med andre aktier i minebranchen, som nød godt af, at prisen på kobber og aluminium nåede det højeste niveau i flere år. FLS-aktien steg 1,9 pct. til 400,60 kr.

Uden for eliteindekset var der fokus på biotekselskabet Bavarian Nordic, som fredag var eneste danske selskab til at offentliggøre regnskab.

Bavarian Nordic løftede i andet kvartal omsætningen til 397,3 mio. kr. fra 116,6 mio. kr. i samme periode året før, mens driftsresultatet blev vendt til et plus på 102,3 mio. kr. fra et minus på 54,1 mio. kr.

Omsætningen stammer hovedsageligt fra salget af koppevaccinen Imvamune til den amerikanske regering, og leverancerne udviklede sig på linje med selskabets forventninger. Aktien steg 2,9 pct. til 430,50 kr.

Der var også fremgang til softwarevirksomheden Simcorp, som fik et mindre comeback efter en hård torsdag med et kursfald på små 10 pct. efter et skuffende regnskab, hvor alle hovedtallene landede under forventningerne.

SEB og Danske Bank har dog ikke ladet sig skræmme af resultaterne, og begge banker har efter kursdykket hævet anbefalingen af aktien til "køb" fra "hold". Aktien steg 4,9 pct. til 381,80 kr.

Danske Bank lavede en lignende justering af Zealand Pharma, og aktien steg 2,1 pct. til 121 kr.

I løbet af ugen har der været meget fokus på fredagens konference i Jackson Hole i Wyoming i USA, hvor cremen af verdens centralbanker er samlet.

Sent fredag eftermiddag gik Janet Yellen, chefen for den amerikanske centralbank, på talerstolen, men der kom ingen meldinger om bankens fremtidige pengepolitik, og der var ingen store reaktioner at spore i aktiemarkedet.

Der er heller ikke forventninger om pengepolitiske nyheder fra chefen for Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, der går på talerstolen klokken 21 fredag aften.

/ritzau/FINANS