Aktier: Genmab i front for tredje grønne dag i træk

For tredje handelsdag i træk endte de danske aktier med positivt fortegn mandag, hvor flere af de mere cykliske aktier havde en god dag på ryggen af meldinger fra Den Europæiske Centralbank (ECB) og Peoples Bank of China i sidste uge.

Torsdag varslede chefen for ECB, Mario Draghi, at der kan være endnu en rentesænkning og flere kvantitative lempelser på vej fra banken sidst på året, og fredag satte den kinesiske centralbank sine lempelser et gear op ved at sænke de ledende renter og reservekravet til landets banker.

Og det smittede tilsyneladende fortsat positivt af i Danmark mandag, hvor C20 Cap-indekset steg med 0,5 pct. til 992,23. Med helt fremme var flere cykliske aktier som Genmab, Mærsk og Vestas.

Generelt set var mandagen dog præget af mindre udsving og en lidt afventede tilgang frem mod en stribe regnskaber, der rammer handlerbordene i denne uge.

Dog stak de danske papirer snuden lidt længere frem end de europæiske af slagsen.

- Der er ikke så mange aktier, der falder i Danmark, og de, der falder, falder ikke så kraftigt. Det er en forholdsvis stille dag, hvor folk er meget afventende frem mod nogle tunge regnskaber, der begynder at komme i denne uge, siger Kim Sejdelin, der er aktiehandler hos Jyske Bank, til Ritzau Finans.

Med til at trække den samlede retning op herhjemme var et comeback til Mærsk-aktierne, efter at de blev skudt i sænk fredag af en stor nedjustering af forventningerne - bundet op på sløjere udsigter for containerrederiet Maersk Line.

- Mærsk kommer forholdsvis pænt igen, men den fik også voldsomme bank efter fredagens nedjustering. Det, der kom ud, var nok en smule værre, end mange havde frygtet. Det er ikke helt unaturligt, at den kommer lidt igen, fordi der er nogen, der forsøger at fange noget, der ser billigt ud, siger Kim Sejdelin.

Nedjusteringen har efterfølgende kostet indtil flere nedjusteringer af kursmål fra en række børshuse, og Nordea har tilmed sænket sin anbefaling til "hold" fra "køb", mens kursmålet er skåret til 10.750 kr. fra 13.000 kr.

Mandag satte oliedivisionen Maersk Oil i øvrigt flere tal på det massive spareprogram, som selskabet er i gang med på grund af de lave oliepriser, men det var ikke noget, der for alvor rykkede ved Mærsk-aktiernes kurs.


B-aktien i det lyseblå konglomerat steg med 1,4 pct. til 10.060 kr., mens A-aktien steg 0,4 pct. til 9780 kr.

Vestas steg med 1,0 pct. til 394,30 kr. efter at have annonceret en ordre på 165 megawatt til et havmølleprojekt i Belgien gennem joint venture-selskabet MHI Vestas.

Orden var en af de for Vestas rigtig gode, fordi der er tale om en bestilling på 50 styk af V112-3,3 MW-møllen, som er udviklet af Vestas alene. Derfor kan det danske selskab alene bogføre hele ordren og den 15-årige serviceaftale, der følger med.

- Det er de små havmøller, og det er Vestas' egne. Det er en god ordre for Vestas, fordi den går 100 pct. ind i selskabets egne bøger, men det er dog også en af de ordrer, der har været ventet, så den rykker ikke meget ved aktien, siger Kim Sejdelin.


Den absolutte førerposition i eliteindekset tog biotekselskabet Genmab dog efter en melding om, at selskabet har opnået endnu en milepæl i samarbejdet med Janssen Bioteck vedrørende Duobody-teknologiplatformen.


Det udløser en betaling på 3 mio. dollar, og Genmab-aktien steg med 3,5 pct. til 668,50 kr.

Helt i bunden endte Nordea, der uden større selskabsspecifikke nyheder dykkede med 1,7 pct. til 77,20 kr.


Også Chr. Hansen, der ellers havde sat rekord tre dage i træk onsdag, torsdag og fredag i sidste uge, var med i bunden af mandagens C20 Cap-indeks. Aktien faldt med 0,5 pct. til 405,70 kr., men er fortsat steget med 11,6 pct. siden indgangen til sidste uge.

Blandt sidepapirerne var der positivt analytikerfokus på Rockwool. Isoleringskoncernen fik et klap på skulderen af den britiske storbank HSBC, der løftede sin anbefaling til "køb" fra "hold" og kursmålet med 100 kr. til 1200 kr. Rockwools B-aktie steg med 3,7 pct. til 1075 kr.

Parken Sport & Entertainment endte uændret i 54 kr. efter sit regnskab for tredje kvartal. De samlede indtægter i selskabet faldt til 312,8 mio. kr. i tredje kvartal fra 324,8 mio. kr. i samme periode sidste år, mens overskuddet på bundlinjen dalede til 13,9 mio. kr. efter skat fra 31,7 mio. kr. i tredje kvartal sidste år.

For hele 2015 fastholdt Parken sin forventning om en omsætning på 1050 mio. kr. samt et resultat før skat på minus 45 til minus 55 mio. kr.


Exiqon kom ligeledes med regnskab for tredje kvartal. Biotekselskabet løftede toplinjen og driften sammenlignet med tredje kvartal sidste år, mens overskuddet faldt til 0,6 mio. kr. fra 1,3 mio. kr. i tredje kvartal 2014. Exiqons aktie faldt med 5,1 pct. til 11,20 kr.