Aktier: Genmab i fokus i nervøst dansk marked

Fredag var de danske aktier i bakgear, og der er udsigt til, at kursen fortsætter, når aktiemarkedet åbner mandag morgen.

Det er fortsat de overraskende dystre meldinger om den globale økonomi fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, efter torsdagens FOMC-møde, der skaber nervøsitet i markederne.

- Det giver en vis bekymring, at Federal Reserve ser noget, vi andre ikke kan se i dataene. Nogle investorer ville have dem til at rive plasteret af og få den første renteforhøjelse ud af verden. Så ville vi ikke være nødsaget til at være besat af det i to uger før hvert kommende møde, siger seniormanager Eric Green fra Penn Capital i Philadelphia til Bloomberg News.

C20 Cap-indekset sluttede fredagen 0,8 pct. lavere i 968,65 med FLSmidth som dagens helt store taber. Ingeniørkoncernen dykkede 3,8 pct. til 229,50 kr.

Efter dansk børslukketid dykkede de store, amerikanske aktie-indeks mellem 1 og 2 pct.

Forud for markedets åbning mandag indikerer den tyske Dax-future et fald i niveauet 0,4 pct.

Der kan i mandagens handel komme fokus på biotekselskabet Genmab, der har fået tildelt Priority Review-status af de amerikanske sundhedsmyndigheder (FDA) for den supplerende registreringsansøgning for kræftmidlet Ofatumumab (Arzerra) som vedligeholdelsesbehandling af patienter med recidiverende (tilbagevendende) kronisk lymfatisk leukæmi (CLL).

Genmab-aktien trodsede fredag den negative aktiestemning og steg 1,3 pct. til 646,50 kr.

Der er også godt nyt for Novo Nordisk, der mandag morgen får løftet anbefalingen til "stærkt køb" fra "køb" af det svenske finanshus Swedbank. På den måde kan aktien måske få revanche fra fredag, hvor aktien faldt 1,2 pct. til 367,50 kr.

Over weekenden var der til gengæld tømmermændsnyt for Carlsberg, der måtte tilbagekalde øl fra 680 udskænkningssteder i Sverige. To personer begyndte angiveligt at bløde i munden efter at have drukket øl af det tjekkiske mærke Staropramen, som distribueres af Carlsberg.

Den danske bryggeri-aktie faldt fredag 2,2 pct. til 510,50 kr. på børsen i København.

Det danske aktiemarked kan inden for 18 måneder få selskab af energikoncernen Dong Energy. Det meddelte selskabet i en besked til fondsbørsen efter markedslukning fredag.

Ifølge Jacob Pedersen, der er senioranalytiker i Sybank, har selskabet som minimum en værdi af 50 mia. kr., hvilket kan gøre børsnoteringen til den største, siden TDC kom på børsen i 1994.

Sammen med meddelelsen oplyste et bredt politisk flertal dog, at staten beholder aktiemajoriteten i selskabet indtil mindst 2020, medmindre "parterne aftaler andet".

I Grækenland har der desuden været parlamentsvalg, og foreløbige målinger indikerer en overbevisende sejr til Alexis Tsipras og Syriza. Partiet vurderes at få 35 pct. af stemmerne, mens det konservative parti bliver det næststørste med 28 pct. af stemmerne. Kun 54 pct. af grækerne har deltaget i afstemningen.

Valgresultatet ventes dog ikke at få den store effekt på de finansielle markeder.

Mandag eftermiddag er der friske nøgletal i form af amerikanske data for salget af eksisterende boliger, og økonomerne venter ifølge Bloomberg News et salg på 5,5 mio. boliger i august mod 5,59 mio. i juli.

/ritzau/FINANS

 

Jonas Mathiesen Bang +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk