Aktier: Gassen gik af ballonen trods super Apple-regnskab

Gode regnskaber fra de amerikanske selskaber var ikke nok til at holde dampen på Wall Street oppe mandag.

Læs mere
Fold sammen

De seneste dages rekorder i Nasdaq-indekset fik en del investorer til at tage gevinst hjem trods et suverænt regnskab fra it-giganten Apple, som under normale forhold ville have været katalysator for endnu en "all time high". Blandt andet biotekkoncernen Mylan trak ned efter en afvisning af Teva Pharmaceuticals' tilbud på 40 mia. dollar.

- Bioteknologi falder og trækker alting ned. Markedet ønsker tydeligvis at gå højere, men det møder stor modstand, og det er svært at bryde igennem, siger aktiestrateg Michael Antonelli fra Robert W. Baird & Co. til Bloomberg News.

Tirsdag morgen ser det fortsat lidt småskidt ud, idet de amerikanske aktiefutures ligger med fald på godt 0,1 pct. i Asien.

Mandag endte med et fald i S&P 500-indekset på 0,4 pct., som sendte indekset ned i 2108,92. De tunge aktier i Dow Jones lukkede med et minus på godt 0,2 pct. i 18.037,97, mens Nasdaq-indekset fik dagens største fald på 0,6 pct. til 5060,25.

Omsætningen på New York Stock Exchange lå i den høje ende med 800 mio. aktier, og aktiviteten på Nasdaq-børsen var også i den høje ende med 2,1 mia. aktier i omsætning.

Teknologigiganten Apple var på fremmarch på det amerikanske aktiemarked allerede forud for selskabets regnskab sent mandag. IT-giganten leverede et kanonregnskab for det forskudte andet kvartal af 2014/15, der overgik selv de mest positive analytikeres forventninger. Og som der var spekuleret i, overgik salget af iPhones i Kina salget i USA for første gang i løbet af kvartalet.

Samtidig blev koncernens aktietilbagekøbsprogram udvidet til 140 mia. dollar fra de nuværende 90 mia. dollar. Forventningerne levede op til det ventede, og Apple-aktien steg 1,3 pct. i eftermarkedet, efter at have lukket 1,8 pct. højere i den ordinære handel inden regnskabet.

Den 40 mia. dollar store handel i medicinalsektoren mellem Teva og Mylan gik op i røg. Mylan afviste et bud fra Teva, da buddet findes for lavt, og det vurderes, at en eventuel fusion næppe bliver godkendt af konkurrencemyndighederne. Mylan-aktien faldt 5,7 pct., mens Teva rutsjede 4,3 pct ned.

Blandt de andre biotekselskaber faldt Vertex 4 pct., mens Celgene og Amgen gled henholdsvis 3,4 pct. 3,3 pct. tilbage.

Fra small cap-segmentet var der regnskab fra Plantronics, som konkurrerer med danske GN Store Nords headset-division, GN Netcom. Plantronics fik trods tilbagegang en markant højere indtjening end ventet blandt analytikerne. Plantronics-aktien faldt alligevel 2,3 pct.

Halvlederselskabet Applied Materials var den ringeste i Nasdaq-indekset. Aktien faldt 8,4 pct. efter at selskabet opgav planen om en fusionere med Tokyo Electron.

Til gengæld var der et plus til Tesla på 6 pct. Deutsche Bank skrev i en analyse, at batterier til private hjem og virksomheder, som vil blive præsenteret i denne uge, kan medføre betydelige vækstmuligheder. Deutsche Bank fastholdt sin købsanbefaling.

/ritzau/FINANS

 

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk