Aktier går til tops i en verden fuld af overraskelser

Usikkerheden om Nordkoreas hensigter er ikke nok til at spolere stemningen på et fornøjet aktiemarked. De fleste tal peger lige op i himlen.

Foto: KAZUHIRO NOGI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON: Verdens aktiemarkeder satte mandag nye rekorder, da regnskaber og økonomiske nøgletal fra USA stjal fokus fra den tiltagende krise over Nordkoreas atomprogram.

Den amerikanske dollar tabte lidt af pusten, men holdt dog det meste af fredagens gevinst, som var den største stigning i indeværende år. Det var resultatet af tal, som viste, at USA havde skabt flere jobs end forventet.

Har man holdt øje med selskabernes regnskaber de seneste uger, har der været mange sådanne overraskelser. Ud af de næsten 1.000 selskaber i MSCI World indekset, der har aflagt regnskaber, har de 67 procent overgået forventningerne, viser tal fra Reuters.

Disse to faktorer bidrog til at sende det toneangivende indeks over sidste måneds rekordtal, så mandagen kunne opvise en ny rekord lydende på 480,9.

»USA har stået for det meste af støjen i sidste uge. I begyndelsen af denne nye uge blev stemningen forbedret i Asien, hvor investorerne fortsat viser en vis risikovilje,« sagde analytiker i DZ Bank, René Albrecht.

Bortset fra en mindre svækkelse af den sydkoreanske won var der kun små udsving på de finansielle markeder oven på meddelelsen om, at FNs Sikkerhedsråd enstemmigt havde vedtaget nye sanktioner mod Nordkorea med det formål at presse Pyongyang til at afslutte sit atomprogram.

Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, og hans amerikanske modpart, Donald Trump, enedes mandag over telefonen om at lægge maksimalt pres på Nordkorea, mens Kina omvendt håbede, at Nord- og Sydkorea snarest ville genoptage de direkte forhandlinger.

Udbyttet på amerikanske og tyske statsobligationer, der i krisetider ses som sikker havn,  steg lidt fra et rekordlavt leje sidst i den forgangne uge.

Asiatisk fremgang

En markant fremgang i det amerikanske såvel som det asiatiske aktiemarked bragte verdensindekset op i nye højder, omend den stærke euro giver lidt hovedpine i Europa.

Dow Jones satte sin ottende rekord i træk fredag, mens MSCIs bredeste indeks af asiatiske aktier uden for Japan steg 0,5 procent, da handlen begyndte tidligere i dag.

Japans Nikkei og kinesiske ’Blue chips’ steg begge 0,5 procent - sidstnævnte båret frem af forventninger om stærke økonomiske nøgletal senere på ugen.

De største indeks i eurozonen var et nøk lavere, men af de MSCI Europe selskaber, som har aflagt halvårsregnskaber, har de 61 procent enten opfyldt eller overgået forventningerne. Fokuserer man imidlertid på industriselskaber, hvoraf mange er afhængige af eksport og dermed også følsomme over for en stærk euro, var det kun 37 procent, som overgik forventningerne.

Dollar og råvarer

Der er voksende tegn på flaskehalse på det amerikanske arbejdsmarked, og det giver Washington en vis forsikring for, at inflationstallet gradvist vil stige til de 2 procent, som er centralbankens måltal.

Men markedets reaktioner viser, at investorerne stadig er delt i vurderingen af, om The Fed vil vælge at hæve renten igen i december.

Hvad råvarer angår, faldt oliepriserne fra det højeste niveau i ni uger, da de stærke jobtal gav forhåbninger om et voksende behov for energi. US Crude faldt 0,6 procent til 49,30 dollars pr. tønde efter at være steget 1,1 procent fredag. Brent tabte 0,7 procent til 52,06 dollars.

Guldprisen blev stabiliseret, men var fortsat under pres; Med sine 1.257,41 dollar pr. ounce lå det marginalt lavere og opretholdt dermed fredagens tab på 0,8 procent.