Aktier: Fuld skrue for Mærsk i optimistisk C20

De danske eliteaktier lægger fredag middag an til en stigning for fjerde handelsdag i træk. Indekset bliver ført an af de to Mærsk-aktier.

De danske eliteaktier lægger fredag middag an til en stigning for fjerde handelsdag i træk. Indekset bliver ført an af de to Mærsk-aktier. (Foto: Erik Refner) Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Samlet stiger C20 Cap-indekset 0,8 pct. til 1016,30.

Stigningen i indekset kommer oven på en række opløftende nøgletal fra eurozonen, der har vist, at den europæiske industri var fortrøstningsfuld op til briternes afstemning om fortsat EU-medlemskab.

»De europæiske fremstillingsvirksomheder har det egentlig okay i måneden op til brexit. Det, tror jeg, er med til at understøtte markederne,« forklarer Henrik Henriksen, der er chefstrateg i PFA, til Ritzau Finans.

»Men det illustrerer i virkeligheden, at det, der sker, er, at eurozonen er rykket tættere sammen efter brexit, og at brexit kan presse Tyskland til at komme med yderligere indrømmelser over for resten af Europa for at styrke det europæiske samarbejde,« vurderer Henrik Henriksen.

Chefstrategen påpeger dog, at man ikke skal krasse meget i den europæiske overflade, før den nyfundne optimisme risikerer at krakelere.

FULD SKRUE FREM FOR MÆRSK

A.P. Møller-Mærsks aktier er fredag godt kørende. Fredag er også den dag, hvor de ugentlige data for containerfragtraterne offentliggøres. I denne uge ser rederierne ud til at være lykkes med at få løftet raterne efter en stribe annonceringer af prisforhøjelser på de tunge ruter mellem Asien og Europa.

Det samlede rateindeks fra Shanghai Shipping Exchange, der dækker over priserne på fragt af containere fra Shanghai til destinationer i hele verden, stiger med hele 36,7 pct. til 752,65 i denne uge.

Mærsks B-aktie stiger med 2,6 pct. til 8935,00 kr.

Medgang er der også til Vestas, der torsdag aften kunne berette om en ordre på samlet 162 megawatt (MW) i USA. Det fulgte, efter at vindmølleproducenten tidligere på dagen havde fået en ordre på 76 MW i Sverige.

Vestas-aktien stiger med 1,2 pct. til 457,70 kr.

Novo Nordisk har fået sænket kursmålet af Swedbank, der nu ser en pris på 375 kr. for medicinalaktien mod tidligere 395 kr. Anbefalingen lyder fortsat på "neutral".

Novo Nordisk-aktien stiger dog 0,7 pct. til 360,60 kr.

ANBEFALINGER TIL SIDEPAPIRER

Blandt sidepapirerne er der opmærksomhed på blandt andet Tryg, der sidste mandag blev lukket ude af det gode C20-selskab. Sent torsdag eftermiddag fik forsikringsselskabet hævet sit kursmål af børshuset Keefe, Bryette & Woods (KBW) til 143 kr. fra tidligere 141 kr. Anbefalingen er fortsat "outperform", viser data fra Bloomberg News.

Forsikringsaktien stiger fredag middag med 1,4 pct. til 120,60 kr.

Også Harboes har været under analytikerluppen. Det er Danske Bank, som har set nærmere på bryggeriet og hævet sin anbefaling af bryggeri-aktien i lyset af torsdagens regnskab.

Anbefalingen hedder nu "køb" mod tidligere "hold". Kursmålet får samtidig lagt 25 pct. oveni, så det nu er på 150 kr. frem for 120 kr.

Harboes-aktien går 3,9 pct. frem til 134 kr.

TVIST HOS TOPSIL

Endelig er Topsil - eller Cemat, som selskabet nu hedder - i vælten, idet Erhvervsstyrelsen torsdag afviste indsigelser fra taberen af budkampen om selskabet, National Silicon Industry Group (NSIG), samt tre aktionærer med knap 10 pct. af aktiekapitalen i forbindelse med salget af siliciumforretningen til Globalwafers.

Sagen stopper dog ikke der, lyder det fra NSIG og de tre aktionærer, der fortsat føler sig overbeviste om, at tilbuddet fra NSIG, som indløb kort før den generalforsamling, hvor Topsil-bestyrelsen alligevel valgte at acceptere buddet fra Globalwafers, er bedre end det accepterede bud.

Topsil-aktien ligger fredag middag uændret efter en lille stigning fra morgenstunden.

Egetæpper fremlægger i løbet af fredagen regnskab for fjerde kvartal og dermed hele regnskabsåret 2015/16, hvor selskabet venter en omsætning på 925-950 mio. kr. samt et resultat før skat på 70-80 mio. kr. Desuden venter tæppeproducenten en EBIT-margin på 8-9 pct.

Egetæpper stiger 0,5 pct. til 206 kr.