Aktier: Fuld fart i overhalingsbanen for amerikanske aktier

De amerikanske aktieinvestorer fortsatte i overhalingsbanen torsdag.

Læs mere
Fold sammen

Overraskende høje BNP-data for andet kvartal var med til at understøtte den i forvejen stærkt positive stemning, der fra morgenstunden lagde op til stigende kurser. Men fredag morgen ser det ud til at euforien er falmet.

Det brede S&P 500-indeks lukkede torsdag med en stigning på 2,4 pct. til 1987,66. De tunge aktier i Dow Jones øgede 2,3 pct. til 16.654,77, mens teknologiaktierne i Nasdaq-indekset sprang 2,5 pct. i vejret til 4812,71.

- Vi fik den ventede korrektion, og nu kan vi fokusere på de amerikanske begivenheder som BNP og Federal Reserve. Når markedet er i en korrektionsfase, er det ikke sjovt, men når man så er ude på den anden side, kan man koncentrere sig om det, der virkelig betyder noget, siger cheføkonom John Canallyfra LPL Financial Corp i Boston til Bloomberg News.

Den høje omsætning som har præget handlen i denne uge fortsatte. Der blev solgt 1,16 mia. aktier på New York Stock Exchange, mens Nasdaq-børsen omsatte 2,33 mia. aktier.

Katrine Overgaard orienterer om aktiemarkedets bevægelser:

 

Fredag morgen har investorerne trukket sig en del tilbage. Trods pæne stigninger på de asiatiske aktiebørser ligger futures på det amerikanske S&P aktieindeks med fald på godt 0,5 pct. ved 6-tiden dansk tid.

Inden åbningen på Wall Street, fik investorerne hjælp af den anden opgørelse over den amerikanske økonomiske vækst i andet kvartal. BNP-væksten viste overraskende høje 3,7 pct., hvor der var ventet en vækst på 3,2 pct.

Den foreløbig opgørelse havde vist en vækst på 2,3 pct. i kvartalet.

Væk var bekymringerne, mens en skuffende indtjeningsvækst på sølle 0,6 pct. på årsbasis blev skubbet ind under gulvtæppet.

Og med den reducerede forventning til, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, vil hæve den toneangivende rente i næste måned, var der lagt i kakkelovnen til kursstigninger.

Teknologiselskaber som Apple og Facebook førte an i stigningerne med kurshop på på knap 3 pct., mens Netflix, der i den grad fik bank de foregående dage, øgede hele 6,8 pct.

Opgjort på sektorer var der klart den stærkeste efterspørgsel efter de råvarerelaterede aktier. Store stigninger i de ellers så underdrejede råvarepriser gav kraftig medvind, og Exxon Mobil steg 3,2 pct., mens Chevron sluttede 6,2 pct. højere.

Bedst gik det Freeport-McMoran, der fik et kurshop på 29 pct. efter en meddelelse om omkostningsbesparende initiativer og lavere investeringsudgifter, mens kobberpriserne sideløbende viste markante stigninger.

Efter børslukketid kom det frem, at aktivist-investor Carl Icahn kontrollerer omkring 8,5 pct. af stemmerne i selskabet. Det gav aktien en yderligere stigning på 17 pct. i eftermarkedet.

Inden børsstart var der regnskab fra smykkekoncernen Tiffany's. Regnskabet skuffede, og forklaringen var - som for så mange andre multinationale - den styrkede dollar. Aktien faldt 2,1 pct.

Omvendt præsenterede kollegaen Signet Jewelers, der er største amerikanske forhandler af danske Pandoras produkter, et overraskende godt overskud. Aktien blev belønnet med 14,5 pct.s stigning.