Aktier: Fuld damp på Mærsk-bådene sender C20 i grønt

De danske aktier er endnu engang i god form onsdag, og dermed fortsætter den forrygende indledning på fjerde kvartal, efter at tredje kvartal var hård ved de danske papirer.

Læs mere
Fold sammen

C20 Cap-indekset stiger onsdag formiddag med 0,7 pct. til 983,75 - med Mærsk-aktierne som de helt store slæbebåde under indtryk af en fortsat gunstig udvikling i oliepriserne.

Dermed sigter eliteindekset efter den fjerde stigning ud af fem mulige i oktober og dermed fjerde kvartal. Samlet er indekset gået frem med 3,3 pct. i kvartalet indtil nu. Til sammenligning faldt C20 Cap med 2,7 pct. i tredje kvartal.

Mærsk-aktierne er de helt store stjerner med stigninger på 5,3 pct. til 11.000 kr. for B-aktien og 5,1 pct. til 10.690 kr. for A-aktien.

Og det hænger formentlig sammen med en fortsat positiv tendens i oliepriserne, mens også asiatiske shipping-aktier præsterede rigtig pænt natten til onsdag.

Den udvikling smitter nemlig også af på det lyseblå konglomerat fra Esplanaden.

- Olieprisen er pænt oppe i dag, og olierelaterede aktier er dem, der stiger næstmest i Europa. Vi ser ofte, at Mærsk stiger, når olien stiger. Samtidig præsterede shipping-aktierne i Asien ganske pænt i nat, og det smitter også af på Mærsk, siger Mads Zink, der er chefaktiehandler i Danske Bank, til Ritzau Finans.

Prisen for en tønde af den europæiske referenceolie, Brent, stiger med omkring 1,7 pct. til 52,80 dollar onsdag efter en pæn stigning tirsdag også. Det er fjerde dag i træk, at prisen er i fremdrift.

I det brede paneuropæiske Stoxx 600-indeks, der samlet stiger med 1 pct., stiger underindekset for olie- og gasselskaber desuden med 3 pct. og er dermed den næstmest stigende sektor.

Også ingeniørkoncernen FLSmidth er endnu engang i god form efter en meget hård periode i august og september. Det hænger sammen med stigende råvarepriser og stor fremgang til råvareaktierne over en bred kam i Europa. De samme aktier, som også var ramt hårdt i august og september, blandt andet grundet uroen omkring den britiske kæmpe Glencore.

Råvaresektoren under Stoxx 600-indekset stiger med 5,2 pct., og FLSmidth-aktien løftes med 3,1 pct. til 251,20 kr.

Fokus er der også til Carlsberg, der påvirkes af historien om, at verdens største bryggeri, AB Inbev, har løftet sit bud på Sabmiller, efter at førstnævnte ifølge eget udsagn har fået to private bud afvist. Det har dog ikke slukket tørsten for at købe op.

Buddet er nu skruet op til 42,15 pund per aktie i Sabmiller fra tidligere omkring 40 pund per aktie. Også det tredje bud er dog blevet afvist i døren af Sabmiller, der kalder buddet alt for lavt, selv om en af selskabets storaktionærer har anbefalet at takke ja.

Herhjemme smitter historien om en muligt forestående gigantfusion alligevel også af på Carlsberg, der muligvis kan se frem til en gigantisk rival på det globale ølmarked, men måske også en tiltrængt konsolidering i sektoren.

Carlsbergs B-aktie stiger med 1,6 pct. til 533,50 kr.

Uden for C20-regi er der rampelys til Zealand Pharma, der har fået en særdeles varm anbefaling med på vejen fra den amerikanske storbank Goldman Sachs, som har løftet sin anbefaling af aktien til "køb" fra "neutral" og fordoblet sit kursmål til 200 kr.

Zealand-aktien stiger med 1,6 pct. til 160,50 kr.

Generelt kan der være fokus på biotek- og medicinalaktier onsdag, efter at Nasdaqs biotekindeks faldt med 3,8 pct. tirsdag. En overgang var indekset endda nede med omkring 6 pct. Det kan måske mærkes på Genmab onsdag, hvor aktien falder med 0,8 pct. til 627,50 kr.

Flyselskabet SAS har onsdag formiddag præsenteret sine trafiktal for september, efter at rivalen Norwegian præsenterede forrygende tal for samme måned tirsdag, mens Finnair har løftet sløret for udviklingen i september onsdag morgen.

SAS leverede en trafikvækst (RPK) på 0,6 pct. og transporterede samlet 2,6 mio. passagerer i årets niende måned. SAS' evne til at fylde sine fly, den såkaldte kabinefaktor, steg med 0,6 pct.point til 77,2 pct.

Selskabet påpeger, at markedsforholdene i Skandinavien er stabiliseret, men at der fortsat er meget intens konkurrence på visse markeder. SAS-aktien falder med 0,8 pct. til 12,50 kr.

Tilbage i C20-regi kan der komme fokus på Novozymes, idet den amerikanske partner Monsanto afleverer regnskab for fjerde kvartal 2014/15 før åbningen af det amerikanske marked.

Novozymes-aktien stiger med 0,1 pct. til 291,90 kr.

Værst i C20 Cap-indekset går det for Chr. Hansen, der falder med 2,7 pct. til 359,60 kr. uden nogen åbenlys forklaring i form af selskabsspecifikke nyheder.